BRAVO: Grad Kragujevac osvojio drugo mesto - "Snažni od početka - dajmo im krila" - iKragujevac


Vesti

Na konkursu Sekretarijata Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope projektom “Snažni od početka - dajmo im krila“, Grad Kragujevac je osvojio drugo mesto.

Tim povodom u Svečanom salonu zgrade Gradske uprave održana je konferencija za novinare na kojoj su o nagrađenom programu za decu i porodicu romske populacije govorili član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja Gordana Damnjanović, pomoćnik gradonačelnika za unapređenje ljudskih i manjinskih prava i saradnju sa udruženjima Edis Durgutović i Božidar Nikolić, izvršni direktor Obrazovno kulturne zajednice Roma “Romanipen“ jedne od nosioca projekta.
Veoma značajna nagrada Saveta Evrope koju je zajedničkim projektom zajednice “Romanipen“ i Centra za interaktivnu pedagogiju uz podršku lokalne samouprave dodeljena gradu Kragujevcu. Lokalna samouprava ima dobru saradnju sa udruženjima i romskom zajednicom, podržala je ovaj projekat jer ima sluha i interesovanja da, u saradnji sa civilnim društvima, pomaže nacionalnim manjinama. U planu je da se u narednom periodu pruži snažnija podrška ovakvim i sličnim društvima kako bi proces inkluzije Roma bio kvalitetno, konkretno primenjen a pripadnici manjina ostvarili svoja prava.
Partneri na projektu “Snažni od početka“ su Obrazovno - kulturna zajednica Roma “Romanipen“, Centar za interaktivnu pedagogiju i grad Kragujevac, a program je finansirala Fondacija za otvoreno društvo.
Projektom su obuhvaćena ključna pitanja inkluzije romske dece uzrasta do pet godina a namenjen je roditeljima i svima koji osećaju odgovornost i imaju profesionalnu obavezu da doprinesu boljim uslovima za odrastanje, razvoj i pravedniju startnu životnu poziciju romske dece. Cilj programa je da podrži razvoj dece ranog uzrasta osnažujući roditelje i zajednicu da stravaraju podsticajnije i bezbednije porodično okruženje za njihov rast i razvoj - objasnio je Božidar Nikolić, izvršni direktor zajednice “Romanipen“.
Svečana dodela nagrada, na kojoj će svoje predstavnike imati i grad Kragujevac, održaћ́e se tokom 29. zasedanja Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope u Strazburu, 21. oktobra 2015. godine.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu