Ambasadorka Francuske u Kragujevcu: Podizaje svesti o klimatskim promenama - iKragujevac


Vesti

Ambasada Francuske u Republici Srbiji organizovala je niz aktivnosti namenjenih skretanju pažnje javnosti i u cilju podizanja svesti opština i svih lokalnih aktera čije su ideje i politike neophodne za adaptaciju na klimatske promene.

Današnja manifestacija bila je prilika za razmenu iskustava predstavnika srpskih i francuskih opština. Razgovaralo se o tome šta treba učiniti kada je u pitanju borba sa klimatskim promenama, na koji način osmisliti programe i koje su uloge jedinica lokalne samouprave u borbi protiv klimatskih promena. Konferenciju su otvorili ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

Prilagođavanje klimatskim promenama je od velikog značaja za Srbiju jer se naša država nalazi u jednom od regiona koji je pogođen izmenjenim klimatskim uslovima. Dokaz za to su i prošlogodišnje poplave koje su ozbiljno uticale na ionako narušenu i krhku ekonomiju. Takođe su uticale i na održivost naših gradova. Mi imamo ozbiljnu odgovornost da na lokalnom nivou usvajamo i prilagođavamo strategije borbe protiv klimatskih promena. Današnji skup je prilika da vidimo kako se to radi u svetu, i u skladu sa onim što budemo čuli, u narednom periodu usvojićemo ozbiljne strategije na nivou grada Kragujevca. Pustićemo struku da kaže šta je to što treba da uradimo – rekao je gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić.

U procesu borbe protiv klimatskih promena lokalne zajednice imaju značajnu ulogu pre svega u pogledu edukacije stanovništva. Svaka država će se angažovati na polju rešavanja pitanja klimatskih promena u smislu smanjenja gasova koji proizvode efekat staklene bašte

Današnja konferencija posvećena je ulozi koju jedinice lokalne samouprave igraju u domenu rešavanja pitanja klimatskih promena i to je veoma važno jer one upravljaju komunalnim otpadom i donose odluke o tome koja privredna aktivnost će se razvijati na njihovoj teritoriji. U Kragujevcu se danas nalaze predstavnici mnogorbojnih srpskih opština koji su veoma motivisani i već angažovani na mnogim projektima, i koji će ragovarati sa predstavnicima francuskih opština o bitnim pitanjima u vezi sa klimatskim promenama - rekla je NJ.E. ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro.

Francuska priprema veliku međinarodnu konferenciju u Parizu, koja ima za cilj da se postigne međunarodni svetski dogovor, uz podršku civilnog društva, u vezi sa klimatskim promenama. Dogovor bi omogućio da se globalno zagrevanje ograniči na manje od 2 stepena, što je ambiciozan ali ostvariv cilj ukoliko bude uložen kolektivni napor.

izvor/foto: kragujevac.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu