Kragujevčka “Harmonika“ prva na internacionalnom festivalu - iKragujevac


Vesti

Iz Svečanog salona Gradske uprave čuli su se zvuci “Harmonike“, orkestra koji je na prestižnom internacionalnom festivalu harmonike u italijanskom gradu Kastelfidardo osvojio prvo mesto u kategoriji grupnog nastupa.

Tim povodom član gradskog veća za vanprivredu Boris Kovačević upriličio je prijem za članove orkestra koji su svoje gostovanje oplemenili izvođenjem kompozicija sa violinama, violom i setom bubnjeva koje su deo repertoara sa festivala.

Orkestar “Harmonika“ je gradu Kragujevcu doneo još jedno međunarodno priznanje koje potvrđuje koliko nadarenih i talentovanih mladih ima u ovom gradu. Veoma ponosni na uspeh mladog orkestra čiji su se predstavnici pre par meseci Gradu obratili sa skromnim zahtevima i željom da učestvuju na tom festivalu a vratili se sa tako prestižnom nagradom - ističe Kovačević najavljujući za naredni period snažniju podršku za sve mlade talenovane umetnike koji imaju šta da pokažu na brojnim sličnim festivalima.

Orkestar “Harmonika“ čine učenici Muzičke škole “Dr Miloje Milojević“, studenti Filum-a, profesori kragujevačke muzičke škole kao i bivši učenici i studenti. U osnovi orkestra je harmonika ali se zbog atraktivnosti i poboljšanja zvuka uključuju i drugi instrumenti. Više od 150 učesnika iz celog sveta takmičilo se u 13 kategorija. U kategoriji grupnog nastupa nastupilo je šest ansambala iz Belorusije, Poljske, Italije, Rusije i Srbije.

Orkestar je nastupio pod imenom “Harmonika“ Kragujevac. Svaka nagrada povećava imidž i atraktivnost orkestra, veći je broj zainteresovanih, veći je angažman, veća je popularnost instrumenta ali i škole. Kragujevačka škola harmonike sama po sebi jako je poznata u svetu tako da i to doprinosi širenju gradskog imidža - ističe Bojan Špica, dirigent orkestra.

Festival harmonike u italijanskom gradu Kastelfidardu osnovan je 1976. godine i vrlo brzo je stekao međunarodni status. Zbog duge tradicije proizvodnje harmonika za sve tipove muzike, ovaj grad u svetu poznat je kao “grad harmonike“.

izvor/foto: kragujevac.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu