Šveđani zainteresovani za Metal sisteme - iKragujevac


Vesti

Švedska kompanija FKD je zainteresovana za preuzimanje kragujevačkog preduzeća ''Metal sistemi'', koje je poslednjih mesec dana u bankrotu. Švedjani žele obe proizvodne celine – i fabriku krupnih lanaca, ali i proizvodnju procesne opreme.

Predstavnici kompanije FKD već su posetili fabriku u Kragujevcu. Njihovo interesovanje za preuzimanje „Metal sistema“ traje već nekoliko meseci, ali se očekuje da će tender za prodaju imovine te kompanije biti zakazan tek u poslednjem kvartalu ove godine.

Izvesno je da će, pre eventualnog tendera, ovlašćeni procenitelj utvrditi vrednost fabrike. Podsećamo, likvidaciona vrednost iznosila je 11 miliona evra. Istovremeno dug Metal sistema bio je procenjen na oko 20 miliona evra.

Nekadašnji predsednik sindikata u „Metal sistemima“ Miloš Tanasković kaže da zna da je FKD zainteresovan za kupovinu kragujevačke fabrike. On podseća i da će na ročištu koje bi trebalo da bude održano sutra, između ostalog, biti utvrđeni i dugovi prema radnicima.

Zanimljivo je da će FKD, ako dođe do kupovine, preuzeti imovinu i poslovne ugovore, ali ne i dugove Metal sistema. Eventualna obnova proizvodnje mogla bi da bude značajna i za bivše radnike Metal sistema.

Švedska kompanija bavi se proizvodnjom alata, a u Kragujevcu, kako saznajemo, planira da obnovi proizvodnju krupnih lanaca i procesne opreme, ali i započne nove proizvode programe. Dobra osnova za te planove može biti i činjenica da su Metal sistemi bili među najmodernijim fabrikama te vrste u Srbiji. Nakon privatizacije „Filipa Kljajića“ vlasnik je u modernizaciju investirao gotovo 12 miliona evra.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu