KG: "Stvaram srcem" 9. Festival stvaralaštva starih - iKragujevac


Vesti

Festival stvaralaštva starih "Stvaram srcem", deveti po redu, koji organizuje Udruženje građana "Sunce" pod pokroviteljstvom grada Kragujevca, svečano je otvoren u Knjaževsko-srpskom teatru. Festival se organizuje povodom Međunarodne nedelje starih i Međunarodnog dana starih koji se ove godine održava pod sloganom "65 plus – računajte na nas".

Moto ovogodišnjeg Dana starih je "Računajte na nas", i to nije samo fraza, mi zaista računamo na vas jer vas doživljavamo kao resurs znanja, mudrosti, životnog iskustva i mi treba da učimo od vas, od vaših generacija koje su stvarale i gradile ovo društvo. Hvala vam što moju generaciju čuvate, što nas učite, što nas bodrite, što ste nam podrška bili i što ćete nam biti. Želim da računamo na vas i da vi računate na nas – rekao je Nikola Ribarić, načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, otvorivši 9. Festival stvaralaštva starih.

Festival nudi programe koji afirmišu znanje i veštine starih, promoviše njihova umetnička postignuća, životno iskustvo i izlaze u susret njihovim potrebama. Programi su osmišljeni u saradnji sa partnerskim institucijama i organizacijama koje se bave brigom o starima - Gerontološkim centrom, Zavodom za zbrinjavanje odraslih "Male Pčelice", Crvenim krstom Kragujevca, Gradskim udruženjem penzionera, Udruženjem penzionisanih prosvetnih radnika i dr.

Ovakav koncept festivala koji je jedinstven po formi i ideji u našoj zemlji i šire, u skladi je sa Nacionalnom strategijom o starenju Republike Srbije koja kao jedan od svojih strateških prioriteta navodi podsticanje integracije starijih lica u društvo. U dosadašnjim festivalskim aktivnostima, tokom svakog od naših festivala, učešće uzme od 2500 do 3000 starih lica iz Kragujevca i opština Šumadije – kaže dr Gordana Đokić, direktorka Festivala stvaralaštva starih.

U umetničkom delu programa, nakon svečanog otvaranja, nastupili su KUD "Lepenica" Gradskog udruženja penzionera, Inkluzivni hor "Raspevane Pčelice", pesnici Kutka za kvalitetnije starenje Crvenog krsta, KUD "Zora" i vokalno-instrumentalna grupa "Arhangeli".

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu