Obeležen vek artiljerijsko raketnih jedinica u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Vek postojanja artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva obeležen je svečanom akademijom u Knjaževsko-srpskom teatru.

Svečanosti su prisustvovali državni sekretari u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević i Nenad Nerić, zamenik načelnika Generaštaba Vojske Srbije, Jovica Draganić, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić sa saradnicima, episkop šumadijski gospodin Jovan, i brojni prapadnici artiljerijsko-raketnih jedinica za PVD.

Vek duga istorija srpskih protivavionskih jedinica ispisana je brojnim uspesima, odlučnošću, patriotizmom, hrabrošću i položenim životima njenih pripadnika. Nastavljujući slavne tradicije artiljerijsko-raketne jedinice danas predstavljaju savremeni vid vojske i pouzdanog čuvara srpskog neba. Mi vojnici izvršavamo sve zadatke uvereni da je otadžbina sveta i iznad svega, a ovaj veliki jubilej je prilika da iskažemo nadu i želju da nam se Srbija razvija u miru i slobodi – naglasio je Jovica Draganić, zamenik načelnika Generaštaba Vojske Srbije.

Istorija roda artiljerijsko raketnih jedinica za protivvazdušnu odbranu započeta je pre 100 godina, davne 1915. godine kada je 30. septembra srpski redov artiljerac-nišandžija Radoje Raka Ljutovac modifikovanim topom pogodio i oborio austrougarski avion iznad Kragujevca.

Upravo tom značajnom događaju bila je posvećena svečana akademija, u kojoj su učestvovali glumci Mirko Babić, Saša Pilipović, Ivana Žigon i Vesna Stanković, kao i članovi kragujevačkog hora Liceum.

izvor/foto:kragujevac.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu