U Kragujevcu je pre 100. godina oboren prvi avion u istoriji - iKragujevac


Vesti

Pripadnici Artiljerijsko-raketnih jedinica protivvazdušne odbrane Vojske Srbije, obeležavaju svoj dan, 30. septembar, u sećanje na isti datum iz 1915. kada je artiljerac Radoje Raka Ljutovac iz topa oborio nemački avion iznad Kragujevca.

Prvi srušen avion u istoriji ratne avijacije oborio je pre tačno 100 godina srpski vojnik Radoje Ljutovac iznad Kragujevca.

Vojnik Ljutovac je srušio avion 'Dajmler' iz običnog topa, a avion je pao u sam centar Kragujevca, u glavnu ulicu, ispred kuće u kojoj se nalazio štab Vrhovne komande. Istorijska dokumenta kažu da čim je video šta je uradio, uzjahao je konja i sjurio se u grad gde se probio kroz masu radoznalog naroda koji je gledao avion u plamenu, stao mirno i vojničkim pozdravom odao poslednju poštu neprijatelju, poginulom pilotu Fon Šeferu i njegovom pomoćniku Otu Kišu.

Šest dana kasnije, za ovaj podvig odlikovan je Ordenom Karađorđeve zvezde sa zlatnim mačevima.

Kasnije je prešao put preko Albanije, preživeo proboj Solunskog fronta i dobio još dva odlikovanja. Kada je skinuo uniformu, Radoje Ljutovac je otvorio trgovinsku radnju u Trsteniku i živeo skromno do kraja života. Umro je u 81. godini, 25. novembra 1968.godine.

Datum njegovog obaranja austrougarskog aviona, uzet je za slavu Protivavionske artiljerije Kraljevine Jugoslavije. Isti datum, 30. septembar je i danas Dan Artiljerijsko-raketnih jedinica Vojske Jugoslavije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu