Novi ekološki projekti za mlade - iKragujevac


Vesti

U zgradi Gradske uprave održane su danas prezentacije ekoloških projekata “Reakcija - reciklažna akcija“ i “Integracija mladih sa poremećajem u ponašanju kroz vršnjački grupu“ koje će u saradnji sa partnerima realizovati Udruženje Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj uz podršku Grada Kragujevca i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Značajni projekti koji se bave veoma aktuelnom temom podizanja ekološke svesti. Još jedna veoma važna činjenica je ciljna grupa projekta a to je mlađa populacija i uključuje veliki broj učesnika. Projekat “Reakcija - reciklažna akcija“ finansiran od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Grada Kragujevca pokazuje veoma visok stepen održivosti, rekao je Vladimir Maksimović, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine, ravnomerni i održivi razvoj i istakao da lokalna samouprava na više polja radi i više ciljnih grupa utiče kada je podizanje ekološke svesti u pitanju, podsećajući na zakazanu međunarodnu konferenciju o ulozi lokalnih zajednica u borbi protiv klimatskih promena koja će 1. oktobra biti održana u Kragujevcu.

Projekat “Reakcija - reciklažna akcija“ pored Ministarstva i Grada Kragujevca podržava i Školska uprava, trajaće do 15. novembra a aktivnostima uključuje mališane iz predškolskih ustanova i učenike osnovnih škola. Projekat se odnosi na prikupljanje, reciklažu papira i upravljanje otpadom. Direktni korisnici projekta su 300 učenika iz 10 osnovnih škola i 150 dece predškolskog uzrasta, dok će učenici srednjih škola proći obuku reciklaže. Projektom je uključena kupovina 40 žičanih kontejnera koji po završetku projekta ostaju ustanovama.

Projekat “Integracija mladih sa problemom u ponašanju kroz vršnjačku grupu“ uključuje mlade koji su na evidenciji Centra za socijalni rad “Solidarnost“. Partneri organizaciji CEOOR na projektu su i Prva tehnička škola i Eko park Ilina voda.

U naredna četiri meseca projekat će nizom radionica okupiti mlade sa problemom u ponašanju i na taj način ćemo pokušati da ih kroz vršnjačku grupu koja je naš medij za plasiranje ideja vratimo u društveno priznate tokove - objašnjava Jasmina Čobanović, predstavnica Organizacije CEOOR, koordinatorka projekta. U pitanju je visokosocijalni senzibilisan projekat što znači da nema masovni karakter ali će se kao prevencija u zajednici osetiti kroz nekoliko godina.

Donator Organizacije je švajcarska organizacija za međunarodni razvoj koja je prepoznala važnost i podržala ovu našu ideju. Osnovni ciljevi projekata su podizanje javne svesti o važnosti očuvanja životne sredine, kontinuirana edukacija i promocija odgovornosti građana počev od najmlađe populacije. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu