Položeni venci kraj spomen obeležja Raki Ljutovcu - iKragujevac


Vesti

Polaganjem venaca kraj spomen obeležja Radoju Raki Ljutovcu obeležena je stogodišnjica od podviga artiljerca koji je oborio prvi neprijateljski avion u Prvom svetskom ratu.

Vence su položili brigadni general Sava Milenković, komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva, Damjan Srejić načelnik Šumadijskog upravnog okruga, Obrad Turković pomoćnik gradonačelnika za informisanje i unapređenje položaja mladih, predstavnici SUBNOR-a, kao i predstavnici Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912 do 1920.

Artiljerac i višestruko odlikovani srpski vojnik Raka Ljutovac je 30. septembra 1915. godine improvizovanim protivavionskim topom sa vatrenog položaja na Metinom brdu u Kragujevcu oborio prvi neprijateljski avion.

Najimpresivnija stvar oko Rake Ljutovca, i oko srpskog društva i vojske je u tome što nam istorija neumitno potvrđuje da ma koliko neprijatelj bude tehnološki savremeniji dovitljivost i hrabrost vrlo često pobede tehnološki napredak protivnika. To je vrednost koju moramo da cenimo i negujemo, i veoma nam je drago što Grad učestvuje u obeležavanju ovog jubileja – kaže Obrad Turković, pomoćnik gradonačelnika za informisanje i unapređenje položaja mladih.

Raka Ljutovac oborio je avion nadmoćne svetske sile. Prvi put u istoriji je srpska vojska starim oružjem oborila jedan moderan avion. To pokazuje junaštvo naše vojske, čast i odgovornost prema Srbiji, srpskom narodu, i prema čitavoj našoj istoriji – rekao je Damjan Srejić, načelnik Šumadijskog upravnog okruga.

Inače, ovaj događaj označava početak nastanka artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva u našj zemlji. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu