Kragujevački biciklista prkosi zakonima prirode - iKragujevac


Vesti

Za kragujevačkog biciklistu Bratislava Stamenkovića-Bracu koji je uspeo da za nešto više od 83 sata izveze turu od Pariza do Bresta i ponovo do Pariza dugu 1.230 kilometara nazvanu "Brevet tur", danas je u zgradi Grada priređen svečani prijem.

Prijemu je prisustvovao Boris Kovačević, član Gradskog veća za vanprivredne delatnosti ali i predstavnici Biciklističkog kliba “Radnički“, Paraolimpijskog kluba “Junior“ i Bracini prijatelji sa kojima deli strast prema biciklizmu i koji su mu pružili podršku da se i mentalno, i fizički i tehnički pripremi za ovu turu.

Braca prkosi nekim zakonima prirode, i naukama, biologiji, tako da je sa te strane značaj ovog podviga još veći. Ono što ja mogu da kažem kao predstavnik grada ali i ispred svih Kragujevčana, da smo izuzetno ponosni na Bracin uspeh i da smo želeli da se što dalje čuje o podvigu koji je učinio čovek koji uskoro ulazi u osmu deceniju života. I bez obzira što su neki timski sportovi kod nas mnogo popularniji, ovo je podvig koji zaslužuje veliku pažnju i ja se nadam da će vaš primer podstaći mnoge ljude da se bave biciklizmom, makar rekreativno i da će pomoći afirmaciji ovog sporta – rekao je Kovačević.

Prema rečima Bratislava Stamenkoviča, nije reč o klasičnoj trci, već kružnoj vožnji i testu maksimalne izdržljivosti, gde čovek postiže rezultate za koje nije ni sanjao da ih može ostvariti. Na startu se pojavilo 6.000 vozača, jer nije bilo ograničenja ni po pitanju godina, ni fizičkih ograničenja, pa je tako među učesnicima bilo i bicikala na ručni pogon koji su vozile osobe sa invaliditetom.

- To je veliko srce, ljubav, entuzijazam, telo koje ima snagu da izvede tako nešto i um koji ga prati. Svi oni koji su se kvalifikovali su spremni i sposobni za takvu avanturu i slobodno mogu da kažem životno delo, jer ko u Francuskoj izveze ovu vožnju dobija status nacionalnog heroja. Dizati sebe je nešto vrlo specifično i traži energiju, a energije ima dovoljno i ja radim na tome da je očuvam. Kada me neko pita koliko godina imam, i kada kažem da imam 68 punih i ulazim u 69, ja stanem u trenutku, pre nego što dam odgovor, jer ja imam osećaj da lažem. Moje telo ne da da ja toliko godina imam i ja se borim da te godine mlade sačuvam u sebi. – objašnjava Bratislav koji se zahvaljuje BK Radnički koji je odradio tehnički deo, servisirao bicikl pred maraton, preduzeću "Prizma", "Mototehna" i drugima, kao i Goranu Ilića iz teretane Olimpija koji je Braci posebno pomogao savetima o pravilnoj ishrani prilikom ovako teških fizičkih napora.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu