Kragujevac uključen u koncept "Zdravi gradovi" - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu je danas u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština održan sastanak sa delegacijom iz Republike Letonije koja je predstavila koncept "Zdravi gradovi" svoje države. Strategija održivog razvoja iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite grada Kragujevca gostima iz Letonije predstavila je Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja sa svojim saradnicima.

"Zdravi gradovi" je dugoročni međunarodni razvojni projekat Svetske zdravstvene organizacije koji ima za cilj zdravlje na vrhu prioriteta svake zajednice. Zahvaljujući Stalnoj konferenciji gradova i opština, Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, Kragujevac je danas grad domaćin i ima čast da ugosti delegaciju Letonije. Koncept "zdravih gradova" je sastavni deo strategije održivog razvoja a ovo je prilika da predstavimo lokalni sistem zdravstvene i socijalne zaštite jer je Kragujevac odabran kao primer dobre prakse, da pokažemo kako brinemo o najugroženijim i ranjivim kategorijama stanovništa i šta sve lokalna samouprava čini na tom planu. Lokalna sredina treba da bude poželjna za život danas ali za sobom da ostavi još poželjnije gradove za nove naraštaje i buduće generacije - rekla je Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja.

Grad Kragujevac je uvek bio dobar partner, domaćin i primer ostalima u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, a SKGO kao poveznica među partnerima, u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom upriličila je posetu letonske delegacije kako bi se predstavila lokalna strategija - istakla je Jasmina Tanasić, koordinatorka Mreže za zdravlje SKGO i sekretar Odbora za zdravlje i socijalnu politiku SKGO i dodala da moto ''zdravlje u svim politikama'' koji je osnov koncepta ''Zdravi gradovi'' bio i osnov strategije koju je 2008. godine donela ova organizacija, a podrazumeva da svaka lokalna zajednica u svim svojim segmentima bude zdrava. Da mladi ljudi ostanu u svojoj zemlji, rađaju svoju decu, da zdravo žive i stare što podrazumeva zdravu komunalnu politiku, zdravo urbano planiranje i solidno, sigurno zapošljavanje i stabilan,siguran i pravedan sistem zdravstvene zaštite - izjavila je Tanasić.

Konceptu ''Zdravi gradovi'' može da se priključi svaki grad i opština koji su zaiteresovani za saradnju ukoliko žele da unaprede život svojih građana. Ovaj projekat podržavaju lokalne samouprave i opštine koji su primeri dobre prakse u tome kako se radi na unapređenju zdravlja svojih građana.

Sa primenom koncepta počeli smo 2013. godine što znači da smo nova mreža koja trenutno broji oko 40 opština što čini trećinu opština u Letoniji. Prednost ovog koncepta je to što se primenjuje u celom svetu a sa druge strane može da se prilagođava potrebama svojih građana. U Letoniji smo razvili svoju mrežu koja odgovara potrebama naše zemlje i imamo veoma blisku saradnju sa resornim ministarsvom. Ono što bih istakla je da naša mreža predstavlja instrument preko kojeg se mogu sprovoditi zdravstevne politike i promocije zdravlja - objasnila je Solvita Klavina Makrecka, načelnica Sektora za promociju zdravlja, Centra za prevenciju i kontrolu bolesti,

Sastanku su prisustvovali Nataša Đurašinović, šef Grupe za međunarodnu saradnju Ministarstva zdravlja, Helena Vuksanović, predstavnik Svetske zdravstvene oranizacije, kancelarije u Beogradu kao i predstavnici resornih institucija direktor Centra za socijalni rad Momir Borić, Ljiljana Stanković, direktorka Centra za razvoj usluga socijalne zaštite ''Kneginja Ljubica'', Nikola Ribarić, načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

U organizaciji SKGO u okviru Mreže za zdravlje delegacija iz Republike Letonije uzeće učešće na dva okrugla stola koji će biti održani u Beogradu i Novom Sadu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu