Kragujevčani, ako ovih dana planirate da uzmete kredit ovo morate znati! - iKragujevac


Vesti

Ako ovih dana razmišljate da uzmete kredit, savet bankara je da sačekate jer će kamate na zajmove u dinarima već za mesec dana biti i ispod deset odsto.

Jednocifrene kamate na dinarske kredite godinama su u Srbiji bile samo san, ali od prošle nedelje, kada je NBS snizila referentnu kamatu na pet odsto, bankari su počeli da pripremaju nove cenovnike.

U pojedinim bankama takozvani dobri klijenti već mogu da uzmu dinarski kredit sa kamatom od 10 odsto. Niže kamate, već krajem narednog meseca mogle bi da se nađu u ponudi svih banaka.

 Bankari imaju sve više razloga da obaraju kamate u dinarima. NBS je spustila referentnu kamatu sa 10,5 odsto u 2012. na pet odsto. To je donelo pad bankarskih kamata sa 30 odsto na 10. Očekujemo i dalji pad imajući u vidu nisku inflaciju i stabilan kurs dinara. Takođe, banke trenutno imaju mnogo novca i nemaju gde da ga plasiraju, pa će biti prinuđene da spuštaju kamate - kažu u jednoj banci.

NBS je referentnu kamatu dugo držala na visokom nivou. To je značilo i skupe kredite u dinarima.  Kamate na zajmove u evrima, koje iznose od 9 do 14 odsto godišnje, teoretski bi takođe mogle da skliznu. Razlog je to što je NBS snizila stopu obavezne rezerve na devizna sredstva sa 26 na 20 odsto. Primena ove mere će početi u februaru 2016. godine.

Sada stambeni kredit se  može dobiti po kamati od 3,5 odsto, a to je doskora bilo pet procenata. Napominje se i da je euribor na najnižem mogućem nivou i da je malo prostora za njegov dalji pad. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu