KG: Osnovno obrazovanje za odrasle - iKragujevac


Vesti

Svi gradjani Kragujevca, koji iz bilo kog razloga nisu završili Osnovnu školu, imaju mogućnost da nastave obrazovanje kroz Program "Funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih", koji se realizuje u Osnovnoj školi Dragiša Luković Španac. 

Pred početak "školske godine" za odrasle, koja počinje 5.oktobra, aktivisti "Sopčeta" iz Prve kragujevačke gimnazije, su u saradnji sa Društvom za obrazovanje odraslih iz Beograda, na Zelenoj pijaci realizovali akciju "Odrasli, vratite se školi".

Na ovaj način, dali su podrsku školi za motivisanje potencijalnih polaznika.

Mogućnosti koje se pružaju za nastavak školovanja i sticanje diplome, promovisali su aktivisti "Sopčeta" iz Prve gimnazije i predstavnici škole, a podršku je pružila i Kancelarija za romska pitanja.

Prema statističkim podacima, od osnovnog obrazovanja, najčešće odustaju deca iz romske zajednice.

Čak jedna trećina upisanih ne završi osnovnu školu.

"Funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih", predstavlja nastavak projekta "Druga šansa" koji je pokrenulo Ministarstvo prosvete.

Osnovna škola Dragiša Luković Španac, jedina u Kragujevcu sprovodi ovaj program i jedna je od 70 u Srbiji, gde odrasli mogu da završe osnovno obrazovanje.

Program funcionalnog obrazovanja realizuje se u tri ciklusa.

Prvi je za one koji nikada nisu išli u školu i obuhvata prva četiri razreda, drugi je za peti i šesti, a treći ciklus obuhvata sedmi i osmi razred.

U ovaj program, koji je potpuno besplatan, mogu da se uključe svi koji nemaju završenu Osnovnu školu stariji su od 15 godina, dok gornja starosna granica ne postoji.

Projekat podržava i Nacionalna služba za zapošljavanje, koja obezbedjuje besplatan prevoz do škole.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu