KG: Pobuna radnika prijavljenih za socijalni program firme Zastava kamioni - iKragujevac


Vesti

  Proces izjašnjavanja radnika fabrike Zastava kamioni za dobrovoljni odlazak iz firme započet je pre četiri meseca, nakon ćega je isti process obustavljen zbog sudske zaplene imovine.

  Za pomenuti socijalni program prijavio se najpre 191 radnik od ukupno 242, ali sada odbijaju otpremnine, jer se od zaposlehih zahteva da povuku tužbe za neizmirene plate.Ministarstvo je za ovaj program izdvojilo 100 miliona dinara, a rukovodstvo sindikata traži da se ime spornog člana obriše iz ugovora. Čelnici fabrike tvrde da je pomenuti zahtev pogrešno protumačen. Direktor firme, Zoran Adžić, tvrdi da se u članu jasno navodi da će radnicima do 31. 05. 2016. godine biti isplaćeno deset zaostalih palta, ukoliko poštuju ugovor. Planira se da dugovi budu namireni prodajom imovine koja nije u funkciji. Radnicima povlčenje tužbi nije problem, ali da taj proces podrazumeva plaćanje sudskih troškova za koje zaposleni nemaju novca, jer zarade kasne skoro godinu dana. Prethodnih meseci izvršitelji su odneli gotovo svu pokretnu imovinu fabrike, a otpočeti su i popis i rasprodaja opreme od značaja za proizvodnju.
  Navodi se I da je početkom meseca Ministarstvo odbrane fabrici Zastava kamioni izdalo dozvolu za proizvodnju terenskih vozilakoja bi se koristila za potrebe Vojske Srbije. Pomenuta prodaja imovine koja otvara mogućnost da se ugrozi proizvodnja, karakteriše se kao krivično delo.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu