U vrtiće ove godine upisano oko 400 mališana - iKragujevac


Vesti

U kragujevačke vrtiće je ove godine upisano oko 400 mališana, dok je 1.000 dece ostalo na čekanju.

U predškolskoj ustanovi „Nada Naumović“ smatraju da bi ovaj problem mogao da se reši kroz partnerstvo grada Kragujevca sa privatnim obdaništima i očekuju da će ono biti uspostavljeno do početka naredne školske godine.

Iz lokalne samouprave, međutim, poručuju da do toga, u očekivanom roku, najverovatnije, neće doći imajući u vidu tešku finansijsku situaciju. U budžetu grada za sada, kažu nadležni, takođe, nema novca ni za izgradnju novih vrtića.

Kapaciteti vrtića u Kragujevcu nisu u skladu sa realnim potrebama, o čemu svedoči veliki broj mališana koji, godinama unazad, ostaje na listi čekanja, kažu u predškolskoj ustanovi „Nada Naumović“. Popunjenost kapaciteta, kako navode, premašuje sve dozvoljene norme, a zbog Vladine uredbe o zabrani zapošljavanja, nemoguće je angažovati nove radnike. U takvim okolnostima ugrožena je, naglašavaju, i bezbednost dece, a dovedena je pitanje i realizacija pojedinih programa. Rešenje za ovaj problem u vrtićima vide u partnerstvu javnog i privatnog sektora.

U lokalnoj samoupravi kažu da su svesni činjenice da vrtići funkcionišu u otežanim okolnostima i da grad razmatra načine za prevazilaženje tog problema. Nadležni, međutim, naglašavaju da u ovom trenutku ne može da se učini mnogo po tom pitanju, zbog teške finansijske situacije.

U okviru dve predškolske ustanove u kragujevcu radi 15 vrtića u koje je ove godine upisano oko 400 mališana, dok je 1.000 njihovih drugara ostalo na listi čekanja. za njih je, procenjuju nadležni, potrebno izgraditi pet do šest obdaništa, za šta je neophodno oko 300 miliona dinara. Tog novca u gradskom budžetu za sada nema.  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu