Socijalni program u Zastava kamionima - iKragujevac


Vesti

Vlada Srbije, tri i po meseca nakon izjašnjavanja zaposlenih, odobrila je socijalni program za sve one radnike koji, mahom uz otpremnine od po 200 evra po godini staža, žele da napuste Zastavu kamione.

Realizacija programa počeće čim Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Kamionima "prebaci" novac za otpremnine, što bi moglo da se dogodi početkom naredne sedmice.

Za dobrovoljni odlazak iz fabrike, uz otpremnine iz ponuđenog socijalnog programa, izjasnilo 190 od oko 240 preostalih radnika Zastave kamioni. Ima, međutim, indicija, prenosi Danas, da će radnicima koji žele da napuste radna mesta, odlazak iz fabrike biti uslovljen povlačenjem tužbi za naplatu potraživanja, odnosno zaostalih zarada, što je, smatraju pojedini kragujevački sindikalci, novi "model" kršenja radničkih prava.

Naime, veliki broj bivših i sadašnjih radnika Zastave kamiona tužio je fabriku tražeći isplatu zaostalih zarada, a sud je, u međuvremenu, doneo brojna rešenja koja "kamiondžijama" omogućavaju ostvarenje tog prava. Kako je fabrička kasa prazna, to sudski izvršitelji već nedeljama popisuju, pa i rasprodaju pokretnu imovinu preduzeća, što dovodi u pitanje opstanak fabrike.

Država je, kako bi se spasila fabrika, Kamionima početkom meseca dala ovlašćenja, sa potpisom ministra odbrane Bratislava Gašića, da može da nastavi sa programom istraživanja i proizvodnje neborbenih vozila za potrebe Vojske Srbije. Pošto se, prema Zakonu o proizvodnji vojnog naoružanja i opreme, preduzećima koja se bave tim poslovima, ne mogu prinudno naplaćivati neizmirene obaveze ni prema zaposlenima, Zastavina fabrika kamiona postala je zaštićena i od sudskih rešenje za naplatu.

Fabrika je, inače, kao deo Grupe Zastava vozila krajem maja svrstana na spisak od 17 domaćih preduzeća od strateškog značaja za srpsku privredu, te je, po tom osnovu, zaštićena od ostalih poverilaca do sredine naredne godine.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu