Sastanak o bezbednosti učenika u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Na početku nove školske godine, Policijska uprava je na sastanku sa direktorima osnovnih i srednjih škola analizirala uslove bezbednosti učenika.

Tokom prošle školske godine, na teritoriji grada, školski policajci registrovali su 147 delikata, od kojih je 57 bilo sa elementima krivičnog dela.

U Školskoj upravi smatraju, da je vršnjačko nasilje, problem celokupne zajednice, i da na suzbijanju ove pojave, treba da se angažuju sve strukture društva.

Prošle školske godine, bilo je više delikata, u odnosu, na 2013-tu, ali je te godine bilo više onih sa elemntima krivičnog dela.

Pred vršnjačkim nasiljem ne treba zavtvarati oči, jer ono postoji, kažu u Policijskoj upravi, i zbog toga su na sastanku skrenuli pažnju na rezultate do kojih su došli.

Najveći broj krivičnih dela, događa se između prve i druge smene. To su uglavnom krađe, zatim, oštećenje tuđih stvari, gde su na meti najčešće školski objekti, a nasilničko ponašanje registrovano u 8 slučajeva.

U Policijskoj upravi kažu da projektom školski policajac, nisu pokrivene seoske škole, ali da zbog pojave nasilja i u seoskim sredinama postoji potreba za ovom vrstom nadzora.

Iako sve škole imaju formirane timove za prevenciju i sprečavanje nasilja, u Školskoj upravi smatraju da bi u rešavanje ovih problema, trebalo da se uključi cela zajendica.

U Policijskoj upravi su, analiziranjem dosadašnjih rezultata došli do saznanja da se preko 80% krivičnih dela u školama, dogodi radnim danima i to između dve smene, kada je u blizini škola povećan broj učenika.

Kako bi broj prestupa bio sveden na minimum, školski policajci će pojačati aktivnosti, upravo u tom periodu, rečeno je na skupu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu