Neophodni novi kapaciteti za potrebe kragujevačkih obdaništa - iKragujevac


Vesti

Početak nove školske godine, koja je krenula punim kapacitetom u sedam vrtića sa ukupno 97 vaspitnih grupa predškolske ustanove “Đurđevdan“, potrebe ustanove i investiciona ulaganja bile su teme o kojima je danas sa direktorkom “Đurđevdana“ Sanjom Jakovljević razgovarao predsednik Skupštine grada Kragujevca Milan Urošević.

Na konkurs za prijem u vrtiće novoformirane predškolske ustanove “Đurđevdan“ stiglo je 630 zahteva roditelja za 154 mesta. “Uspeli smo da upišemo 200 mališana tako što smo maksimalno proširili postojeće grupe ali je to manje od trećine trenutnih potreba“, rekla je Sanja Jakovljević.

Prema rečima predsednika gradskog parlamenta Milana Uroševića pored svih komunalnih problema koje imamo u gradu pitanje popunjenosti kapaciteta u obe predškolske ustanove u Kragujevcu je jedno od gorućih pitanja.

Jedan od načina za prevazilaženje problema sa prebukiranošću kapaciteta u kragujevačkim obdaništima je i podsticanje otvaranja privatnih obdaništa gde bi lokalna samouprava mogla da dotira deo sredstava jer je očigledno da u ovom momentu nemamo kapaciteta koji su potrebni za smeštaj mališana i predškolaca u gradu“, ocenili su predsednik Skupštine Milan Urošević i direktorka predškolske ustanove ''Đurđevdan'' Sanja Jakovljević.

Na današnjem sastanku bilo je reči i o potrebama vrtića predškolske ustanove “Đurđevdan“ u delu investicionih ulaganja. Kako je pojasnio predsednik Skupštine grada Milan Urošević opremanje sedišta ustanove u vrtiću Ciciban kao i ulaganja u vrtić “Čuperak“ u Ilinoj vodi moraće da sačekaju rebalns budžeta kako bi se obezbedili i zakonski okviri i pozicija za ove namene.

Inače, od formiranja predškolske ustanove “Đurđevdan“ u maju ove godine do početka nove školske godine angažovanjem rukovodstva obezbedjena su sredstva iz donacija kojima je urađeno puno na poboljšanju postojećih kapaciteta.

Telekom je donirao sredstva kojima su kupljene knjige za potrebe opremanja dečije biblioteke a uključili su se i roditelji mališana koji su takođe donirali knjige. Banka inteza donirala je sredstva kojima će biti obezbedjene sprave za dvorište vrtića Bubamara, sredstvima kompanije “Jonson control“ uređen je prilaz vrtiću Ciciban, Elektrošumadija je postavila deset svetiljki u vrtiću Kolibri, čime je u velikoj meri rešen problem sa okupljanjima tokom noći u dvorištu, a dva reflektora je postavljeno u dvorištu vrtića Ciciban. Vrtić u Stragarima, gde postoji četvoročasovni pripremni predškolski program, sredstvima roditelja i meštana kompletno je renoviran a urađena je i nova fasada, oluci i prilaz samom objektu.

izvor: kragujevac.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu