Obuke za veb i mobilne aplikacije za mlade u IT sektoru - iKragujevac


Vesti

"Novi poslovi za mlade u IKT sektoru", projekat koji sprovodi Razvojni biznis centar Kragujevac u partnerstvu sa IKT Klasterom Centralne Srbije, uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i uz podršku grada Kragujevca, predstavljen je na današnjoj konferenciji za novinare u Biznis inovacionom centru gde je i održan Info dan za mlade koji su zainteresovani za učešće na ovom projektu.

 Projekat se realizuje u šestomesečnom periodu, počevši od 1. avgusta, a osnovni cilj je unapređenje zapošljivosti i zaposlenosti mladih na teritoriji Kragujevca kroz unapređenje znanja i veština i u skladu sa iskazanim potrebama poslodavaca u ovom, najbrže rastućem i najatraktivnijem sektoru za zapošljavanje u Srbiji.

Ovaj projekat je nastao kao odgovor na problem nezaposlenosti mladih u Kragujevci i na iskazanu potrebu za zapošljavanjem specijalizovanih stručnih kadrova u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija u brzorastućim kompanijama. Projekat ima za cilj da unapredi zaposlenost i zapošljivost mladih na način što će pružiti specijalizovana informatička znanja kako bi se popunio taj jaz između njihovnih trenutnih znanja i veština i potreba i zahteva poslodavaca, odnosno IT kompanija. Mi ćemo realizovati jednu specijalizovanu intenzivnu obuku koja će se sastojati iz tri modula – za programiranje i razvoj veb aplikacija, za programiranje i razvoj android aplikacija i IOS aplikacija. Oni kandidati koji eventualno imaju ambicije da započnu sopstveni posao u IT sektoru, imaće priliku da prođu obuku za pisanje biznis planova. Nakon obuke biće organizovana praksa u IT kompanijama, a zatim će poslodavci imati priliku da izvrše selekciju onih kandidata koji su se najbolje pokazali i koji su u skladu sa njihovim zahtevima i potrebama i ponude im zaposleće – objašnjava Memanja Jovićević iz Razvojnog biznis centra.

Javni poziv na koji mogu da se jave zainteresovani kandidati, mladi nezaposleni između 15-30 godina, otvoren je od 1-15. septembra. Prema rečima Branimira Dženopoljca, predsednika IKT Klastera Centralne Srbije, kandidati koji konkurišu treba da zadovolje jedan osnovni nivo kvalifikacija, minimum srednja stručna sprema – IV stepen i B1 nivo znanja englesgog jezika kada je reč o obuci za veb aplikacije. Prednost će imati oni kandidati koji dolaze iz IT struke, imaju neko predznanje, posebno kada je reč o mobilnim aplikacijama, jer je za pohađanje ovih kurseva neophodno predznanje.

Konkursna dokumentaciju za prijavu nalazi se na sajtu Razvojnog biznis centra www.rbcentar.org i IKT klastera centralne Srbije www.ict-cs.org, kao i na podstranici Infostuda www.kursevi.com.

Kako najavljuju autori projekta, ukoliko se ovaj model pokaže kao efikasan pokušaće i da ga zvanično, u saradnji sa gradom, uvrste u politike zapošljavanja na lokalnom nivou.

U Kragujevcu trenutno 24,2% mladih između 15-30 godina su nezaposleni, tako da smo ovaj projekat oberučke prihvatili i podržali jer je naša ideja upravo da, naročito osobe koje su visokog obrazovanja, vrše prekvalifikaciju svog znanja, kako bi ono bilo tržišno upotrebljivo. Krajnji cilj ovog projekta je da jedan broj polaznika ovih kurseva na kraju nađe posao u IT kompanijama. Podsetiću vas da je to trenutno najplaćeniji posao u Srbiji – kaže Obrad Turković, pomoćnik gradonačelnika za informisanje i unapređenje položaja mladih.

Nakon konferencije za novinare, održan je Info dan na kome je mladima detaljnije predstavljen projekat i javni poziv za program obuka i zapošljavanja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu