KG: Milenijumski ciljevi održivog razvoja - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu je danas održan okrugli sto na temu “Ciljevi održivog razvoja u Srbiji“ koji pod pokroviteljstvom i uz podršku lokalne samouprave u okviru Regionalnog programa Socijalne zaštite i prevencije trgovine ljudima u Srbiji, organizuju Asocijacija za seksualno i reproduktivno zdravlje Srbije, SRH Srbija i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ Srbija.

Cilj održavanja okruglih stolova i tribina na temu održivog razvoja po gradovima Srbije je prikupljanje detaljnijih i jasno definisanih informacija vezanih za milenijumske nacionalne ciljeve i indikatore za praćenje ostvarivanja tih ciljeva.
Kada kažemo održivi razvoj pre svega mislimo na to šta jedna lokalna samouprava i jedna zajednica čini da ta sredina postane bolja za život, rad, rast i razvoj kako današnjih generacija tako i budućih pokoljenja. Grad Kragujevac je dosta učinio u toj oblasti, urađena je Strategija održivog razvoja i ona je aktuelna do 2018. godine. U ovom trenutku najviše se radi na zapošljavanju, popravljanju infrastrukture. Prioriteti su oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, smanjivanje siromaštva i gladi - rekla je član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja, Gordana Damnjanović.
Od septembra 2015. godine Republika Srbija će usklađivati svoju razvojnu politiku sa usvojenim ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija. Sa istekom perioda u kojem su razvojne politike bile usmeravane milenijumskim ciljevima razvoja, UN su razvile novu globalnu razvojnu agendu u pravcu održivog razvoja sa što širom participacijom građana kako bi se dobila realna slika o životnim uslovima i problemima ljudi iz različitih zemalja, društvenih i kulturnih grupa.
Novi Ciljevi održivog razvoja (COR) su ciljevi univerzalnog karaktera koji su od značaja za sve zemlje i obuhvataju 17 osnovnih ciljeva i 169 indikatora. Između ostalih među ciljevima su smanjenje siromaštva i gladi, promocija zdravog života, kvalitetno i inkluzivno obrazovanje, rodna ravnopravnost i osnaživanje žena, izgradnja prilagodljive infrastrukture, očuvanje životne sredine i drugi.
Asocicijacija za seksualno i reproduktivno zdravlje Srbija, SRH Srbija zajedno sa nemačkom Agencijom za međunarodnu saradnju GIZ-om, posebno se bavi ciljevima koji se odnose na zdravlje, pre svega na reproduktivno zdravlje i ciljem koji se odnosi na postizanje rodne ravnopravnosti i u okviru njega zabrane diskriminacije, postizanje rodne ravnopravnosti u svim sferama društvenog i javnog života, zabrana odnosno prevencija nasilja nad ženama, prevencija trgovine ljudima, dečijih brakova. Podciljevi su u okviru osnovnih ciljeva razvoja i predstavljaju razradu tih osnovnih ciljeva - objasnila je Aleksandra Sremčev, saradnica za javno zagovaranje SRH Srbija.
Na okruglom stolu o “Ciljevima održivog razvoja u Srbiji“ govorili su Uroš Smiljanić, menadžer programa SRH Srbija , Stanislava Vidović, GIZ Srbija - Regionalni program - Socijalna zaštita i prevencija trgovine ljudima u Srbiji ( SPPHT ), Emila Spasojević, predstavnica Kancelarije poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Zlata Đerić, narodna poslanica i predsednica parlamentarne grupe za reproduktivno zdravlje, rodna pitanja i HIV.
Na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koja će se održati u Njujorku u septembru 2015. godine, Srbija će potpisati dokument, kojim će se obavezati u narednih 15.godina na ispunjenje ciljeva iz oblasti održivog razvoja koji vodi računa o ograničenosti resursa, međupovezanosti privrede, društva, kulture i životne sredine, o pravu građana, uključujući buduće generacije da učestvuju u razvojnim procesima. Ključni milenijumski cilj je iskorenjivanje siromaštva na globalnom nivou do 2030. godine.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu