Najozbiljnija investicija grada u poslednjih 20 godina - iKragujevac


Vesti

Gradsko veće na današnjoj sednici dalo je saglasnost na zaključivanje Memoranduma o razumevanju sa kineskom korporacijom Čajna mašineri endžiniering (China Machinery Engineering Corporation) i Grada Kragujevca.

 

Predviđeno je osnivanje zajedničkog preduzeća koje bi se bavilo otkupom i preradom stoke u Centralnoj Srbiji, a kako je rečeno na sednici gradskog veća, pokrivalo bi područje u krugu od čak 50 kilometara oko Kragujevca.

Kako je rekao gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, radi se o najozbiljnijoj investiciji u poljoprivredi u regionu Centralne Srbije u poslednjih 20 godina.

Kineski partner zainteresovan je da zajedno sa gradom uđe u ovu investiciju čiji rezultat bi trebalo da bude otkup svega onoga sto šumadijski seljak može da proizvede u stočarstvu.

Gradonačelnik Kragujevca je rekao i da Kineski partner nema granice u visini investicije i želi da napravi plan u kooperaciji sa proizvođačima, da poljoprivrednici gaje stoku do određene kilaže, a zajedničko preduzeće koje bi se osnovalo, da otkupljuje.

Planirana je izgradnja klanice, hladjnjače, a proizvodnja energije bila bi od stočnog izmeta, i na taj način bi proces prozivodnje bio zaokružen.

Svaki poljoprivrednik koji želi da plasira proizvodnju moći će da uđe u kooperaciju a i grad će raditi na podsticajnim sredstvima.

Mi ćemo poljioprivrednu oblast u krugu od 50 kilometara oko Kragujevca pokrenuti. Ostaje da se uradi Studija o izvodljivosti i očekujemo da ce zaživeti od 2016. godine, naglasio je Nikolić.

Gradsko veće dalo je saglasnost na nacrt Povelje interne revizije grada Kragujevca. Kako je rekla revizor Milijana Ratković, Povelja koju u skladu sa zakonskim propisima potpisuju revizor i gradonačelnik Kragujevca je osnovni akt rada revizorske i finansijske kontrole.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu