Predstavljena monografija “Dva veka industrije Kragujevca“ - iKragujevac


Vesti

U prisustvu predstavnika vodećih industrijskih kompanija u gradu nekadašnjih i sadašnjih, predstavnika naučnih, obrazovnih i kulturnih institucija, bivših predsednika i gradonačelnika, predstavnika lokalne samouprave, donatora i prijatelja Kragujevca, u Svečanom salonu zgrade Gradske uprave promovisana je monografija Dva veka industrije Kragujevca.

Monografija ima veliki značaj za grad Kragujevac jer sagledava period od početka XIX veka do danas. Slobodno možemo reći da ljudi koji su radili na monografiji su pregaoci bili pregaoci ostali. Za vreme svoje profesionalne karijere svoj posao su radili na najbolji mogući način i u svojim penzionerskim danima ovakvo delo poklonili gradu, zajednici, da se ne zaboravi sve ono što je bilo u prošlosti, kako za današnje generacije tako i za generacije koje dolaze. Investitorima ističemo da je naša industrijska tradicija jedna od komparativnih vrednosti a ovo delo to i dokazuje, zato je u planu da se prevede na engleski jezik - istakao je Dalibor Jekić, član Gradskog veća za privredu.
Monografijom “Dva veka industrije Kragujevca“, Udruženje Kragujevac naš grad nastavlja realizaciju jednog od svojih ključnih opredeljenja - očuvanje istorijskih vrednosti Kragujevca, ovoga puta prikazujući razvoj društeveno-ekonomskih odnosa u modernoj Srbiji, razvoj industrijskih preduzeća do 1989. godine i posle 1990. godine u Kragujevcu.
Monografija je sistematizovana u četiri poglavlja u kojima tridesetak autora, nekadašnjih i aktuelnih privrednika, kao i naučnih radnika, prikazuju napredak društveno-ekonomskih odnosa u modernoj Srbiji, razvoj industrijskih preduzeća u Kragujevcu od 1818. do 1989. godine, period od 1990. godine i razvijanje preduzeća nastala domaćim, stranim i mešovitim kapitalom do današnjih dana. U prilozima monografije univerzitetski profesori i privrednici govore između ostalog i o reindustrijalizaciji i mogućnostima korišćenja savremenih tehnologija u razvoju Kragujevca - rekao je Kamenko Sretenović, predsednik uređivačkog odbora i predsednik Saveta Udruženja ''Kragujevac naš grad''.
Posle monografija ''Kragujevcu na dar'' i ''Zastava u drugoj polovini dvadesetog veka'', ''Dva veka industrije Kragujevca'' čije se izdavanje podudara sa desetogodišnjicom postojanja i rada Udruženja, zaokružuje se prikaz razvoja industrije Kragujevca. Ovim delima odaje se počast sadašnjim i sećanje na sve nekadašnje generacije Kragujevčana koje su volele i gradile svoj grad, a prema rečima Sretenovića poslednja ostaje ''otvorena knjiga'' za buduće generacije.

Nakon svečane prezentacije monografije, predstavnici Uređivačkog odbora uručili su knjige donatorima i onima koji su pomogli da publikacija ugleda svetlost dana.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu