ALARMANTNO: Da li Kragujevcu prete komarci ubice? - iKragujevac


Vesti

Virus Zapadnog Nila, koji je uzročnik istiomene groznice u Srbiji šire domaći komarci koji taj virus dobijaju od ptica selica, sisajući njihovu krv, a kasnije njime zaraze ljude, a on se ne prenosi s čoveka na čoveka.

Srbiji preti epidemija smrtonosne groznice Zapadnog Nila, koja se prenosi ujedom komaraca, tvrde epidemiolozi, a prva žrtva je Borivoj Dakić (56) iz Bele Crkve. On je preminuo na Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu! 

Prvi put infekcija ovim virusom u Srbiji je zabeležena 2012. godine, krajem jula.

– Groznica Zapadnog Nila dobija se ujedom komaraca, a to je najčešći slučaj u avgustu i septembru. Najugroženiji su stariji ljudi, oni preko 65 godina, kao i hronični bolesnici. Najčešći simptomi su povišena temperatura, malaksalost i bolovi u mišićima, ne razlikuje se mnogo od sezonskog – kaže Dragan Ilić direktor Instituta “Batut”. Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila otkriveni su na teritoriji Smedereva, saopšteno je juče iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac! Ljudi treba da izbegavaju predele pored vode i močvara, gde ima mnogo komaraca, zatim treba da se mažu sredstvima protiv ujeda, da nose dugačke rukave, a da na prozore u kućama i stanovima stave mrežicu, koja će sprečiti ulazak insekata.

Pojava zaraženih komaraca nije novost, osim što ih je imalo  2012,  najdrastičnija godina je bila 2013, kad je od ovog virusa umrlo čak 30 ljudi.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu