ALARMANTNO: Rezerve krvi na izmaku - iKragujevac


Vesti

Zalihe krvi u Službi za transfiziju kragujevačkog Kliničkog centra su na minimumu. 

Načelnica ove službe Zvezdana Lojpur kaže da je situacija alarmantna i dramatična i da je zbog nestašice, Služba u situaciji da pravi prioritete, kada su u pitanju pacijenti koji će dobiti krv.

Iz Službe apeluju na sve dobrovoljne davaoce da daju krv, kako bi se popunile zalihe i stabilizovala situacija. Potrebe Kliničkog centra za krvlju su mnogo veće, od jedinica koje se prikupe u toku dana, kažu u Službi za transfuziju.

Služba dnevno izda oko 50 boca krvi, a sa druge strane, pojavi se samo 15 dobrovljnih davalaca. To nije dovoljno da se zbrinu svi pacijenti kojima je potrebna krv, pa je neophodan kontinuitet u akcijama dobrovoljnog davanja, kažu u Službi. Krvlju i krvnim produktima, svakodnevno se snabdevaju pacijenti na operativnom programu, kao i oni koji se leče na onkologiji i hematologiji.

Zbog nestašice krvi, može da se dogodi, da na primer, neki hematološki pacijent ne dobije potrebne krvne produkte, za čije zbrinjavanje je dnevno potrebno izmedju 30 i 40 jedinica krvi. Zbog povećane potrebe, produženo je i radno vreme za prijem dobrovoljnih davalaca u prostorijama kluba "Duga", pri Crvenom krstu, koji će biti otvoren do 12 sati i 30 minuta svakog radnog dana.

Posebna priprema za davanje krvi nije potrebna, kao ni poseban režim posle davanja krvi, ali da bi se što bolje osećali pri davanju krvi, pogotovo ako je to prvo davanje, određeni saveti bi mogli da budu od koristi.
Preporučuje se da pre davanja krvi osoba bude odmorna, da je prethodne noći spavala uobičajeno (dovoljno), da je uzela lagani obrok i izvesnu količinu tečnosti- najbolje 4 čaše vode 1-2 sata pre davanja krvi.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu