Grad Kragujevac isplatio roditeljski dodatak za prvorođeno dete - iKragujevac


Vesti

Grad Kragujevac uplatio je sve zaostale obaveze za prvorođeno dete majkama koje su pravo na jednokratnu nadoknadu ostvarile u 2012, 2013, 2014. i 2015. godini. Novčanu pomoć na ime roditeljskog dodatka dobile su 424 žene koje su rodile prvo dete u tekućoj i prethodne tri godine.

Tadašnja lokalna vlast sredinom 2012. godine obustavila je i isplatu mesečne nadoknade nezaposlenim porodiljama. Obustava priznatog prava nastala je samo šest meseci nakon stupanja na snagu odluke po kojoj nezaposlene porodilje ostvaruju pravo na mesečnu nadoknadu od 20 000 dinara u trajanju od 12 meseci.

Iako je odluka dva puta menjana a iznosi prepolovljeni, obaveze nisu izmirivane pa je zatečen dug po tom osnovu iznosio 150 miliona dinara. U međuvremenu, samo za izvršna sudska rešenja iz gradskog budžeta izdvojeno je 55 miliona dinara.

Grad Kragujevac se zahvaljuje porodicama na strpljenju i razumevanju u rešavanju ovog problema, koji u ovom trenutku predstavlja prioritet zajedno sa rešavanjem problema odnosno izmirivanjem dugova u prosveti.

Krajem jula, da podsetimo, odblokirani su računi svih osnovnih i srednjih škola, a privodi se kraju i isplata dugovanja prema prosvetnim radnicima za putne troškove, jubilarne nagrade i asistente u nastavi, koja iznose 100 miliona dinara.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu