ALARMANTNO: Zalihe krvi i dalje na minimumu - iKragujevac


Vesti

Iako su iz službe za transfuziju krvi Kliničkog centra Kragujevac i Crvenog krsta poslednjih dana često apelovali na davaoce da se što više odazovu pozivu i daju krv, situacija sa zalihama krvi se nije popravila.

 I dalje nedostaju a pozitivna, nulta pozitivna, kao i a negativna i nulta negativna krvna grupa.

Zalihe krvi namenjene pacijentima u Kliničkom centru Kragujevac su na minimumu, a sa obzirom da je vikend postoji mogućnost i da potpuno nestanu. Zato iz Službe za transfuziju apeluju već danima na sve davaoce da se u što većem broju odazovu i daju krv.

Podsećamo dobrovoljne davaoce, da krv mogu dati u prostorijama Crveng krsta, u ulici Svetozara Markovića broj 7, svakog radnog dana od 8 do 12 sati.

Posebna priprema za davanje krvi nije potrebna, kao ni poseban režim posle davanja krvi, ali da bi se što bolje osećali pri davanju krvi, pogotovo ako je to prvo davanje, određeni saveti bi mogli da budu od koristi.
Preporučuje se da pre davanja krvi osoba bude odmorna, da je prethodne noći spavala uobičajeno (dovoljno), da je uzela lagani obrok i izvesnu količinu tečnosti- najbolje 4 čaše vode 1-2 sata pre davanja krvi.

 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu