KG: Opet problem, izdaje se zakupljena autobuska stanica - iKragujevac


Vesti


Za zakup autobuskih stanica u Kragujevcu i Topoli stiglo je oko 30 ponuda, a mesečni najma koji je ponuđen iznosi od 300.000 dinara pa do čak 5,6 miliona dinara. 

Predstavnici firmi koji su pre samo nekoliko meseci već potpisali ugovore sa "Autosaobraćajem" i Agencijom za privatizaciju o zakupu tih stanica na godinu dana, rekli su da će pravdu potražiti na sudu i da ih sa stanica može pomeriti samo pravosudna odluka.

"Za stanicu u Topoli stiglo je sedam-osam ponuda, a više od 20 za stanicu u Kragujevcu", izjavio je Miroslav Grujić vlasnik firme "Inter turs", članice konzorcijuma koja je zakupila stanicu u Topoli.

Grujić, koji je u ponedeljak 3. avgusta prisustvovao otvaranju ponuda, rekao je da najveći ponuđeni mesečni iznos za plaćanje zakupnine za stanicu u Topoli 620.000 dinara i da je to ponuda aranđelovačke firma "MG Kop".

On je naveo da je za stanicu u Kragujevcu najveći iznos mesečne zakupnine 5,6 miliona dinara i da je reč o firmi "Janjušević".

"Ako je država pravna, ovaj oglas Agencije za privatizaciju o izdavanju u zakup već zakupljenih stanica treba da bude poništen", rekao je Grujić i podsetio da ima ugovor o zakupu na godinu dana.

On je naveo i da je uložio 2,5 miliona dinara u sređivanje stanice, kao i da su mu, kako tvrdi, predstavnici Agencije za privatizaciju rekli "to se zovek rizik poslovanja", kada ih je upitao kako da povrati uloženi novac, kada još uvek čeka dozvolu za rad, i kada se ponovo oglašava poziv za izdavanje u zakup.

"Kada su pre nekoliko meseci objavili oglas o zakupu stanice u Topoli niko se nije javio, a sada kada smo je sredili treba neko da je preuzme. To nećemo da dozvolimo i pravdu za te nezakonite radnje potražićemo na sudu", rekao je Grujić.

I Draško Đuričković direktor firme "Bamiron KG", koja je nedavno na godinu dana zakupila stanicu u Kragujevcu rekao je da se dobrovoljno neće pomeriti sa stanice i da će pravdu potražiti na sudu.

"Imam ugovor o zakupu na godinu dana i odavde se neću pomeriti dok tako sud ne odluči", rekao je Đuričković i podsetio da je zaposlio 38 lica sa tržišta rada.

On je naveo i da je stanicu zakupio za 3,6 miliona dinara na godinu dana, izmirio dugovanja za struju i vodu "Autosaobracjaja" koja su iznosila više od dva miliona dinara, kao i da je uložio značajna sredstva u njeno sređivanje.

Kako je nedavno obrazloženo, Agencija za privatizaciju je u skladu sa zakonom o stečaju raspisala oglas za izdavanje u zakup stanica u Kragujevcu i Topoli, budući da je "Autosaobraćaj" promenio status.

Kada su stanice ovog proleća izdate u zakup "Autosaobraćaj" je bio u restrukturiranju, a mesec-dva kasnije u to preduzeće je uveden stečaj.

Nezvanično se saznaje da će novi zakupci biti poznati za nekoliko dana, kada odbor poverilaca, odluči koja je ponuda najbolja.

Glavna autobuska Stanice u Kragujevcu i Topoli više od godinu i po dana nisu radile zbog štrajka radnika "Autosaobraćaja", zbog čega su se najviše nervirali građani koji putuju, koji su po snegu, kiši i suncu morali na da čekaju autobuse na neadekvatnim stajalištima u blizini tih stanica. 

Izvor: b92

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu