KG: Ima li mesta panici zbog radioaktivnih gromobrana - iKragujevac


Vesti

Na teritoriji grada Kragujevca postoji još 11 radioaktivnih gromobrana koji se uglavnom nalaze na krovovima bivših Zastavinih fabrika. 

U Kragujevcu su uklonjeni sa stambenih i javnih površina, ali su ostali na fabričkim krovovima (21. oktobar, Zastava kamioni, Oružje... ).

Ekolozi tvrde da ti gromobrani ne predstavljaju opasnost, jer su fizički zaštićeni u krugu fabrika.

"Pošto su svi ti gromobrani koji se nalaze u Kragujevcu na fabričkim postrojenjima znači da nema opasnosti da neka viša zgada bude iznad njih da na taj način utiču, znači nema, u samom tom slučaju kako oni sada stoje nema opasnosti. Oni imaju debelu zaštitu od olova naniže i oni praktično zrače taj snop zračenja je usmeren naviše ka nebu tako da građani nemaju bojazni i ne postoji opasnost po ljudsko zdravlje", kaže Dragan Marinković, šef Službe za zaštitu životne sredine.

Ekolozi podsećaju na opasnost u slučaju neovlašćene i nestručne demontaže starih gromobrana.

"Kada se skidaju ti gromobrani onda to mora da radi ovlašćena organizacija u ovom slučaju kod nas u Kragujevcu je bio angažovan Institut iz Vinče i oni su imali stručne ekipe i specijalizovana vozila i samo na taj način sme da se radi demontaža", kaže Dragan Marinković, šef Službe za zaštitu životne sredine.

Grad Kragujevac je, od 2009. godine kada je na snagu stupio Zakon o zaštiti od jonizujućeg zračenja izdvojio više od 750.000 dinara za demontažu četiri gromobrana sa stambenih zgrada. Lokalna samouprava nije imala obavezu da finansira uklanjanje gromobrana, ali kažu zbog bezbednosti građana pomogli su skupštinama stanara da reše taj problem.

izvor: rts.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu