Radnici Centra za strna žita blokirali opštinu - iKragujevac


Vesti

Zaposleni u Centru za strna žita u Kragujevcu blokirali su danas rad šaltera za informacije i izdavanje obrazaca u zgradi Gradske uprave.

Radnici Centra u štrajku su od 30. marta, a bez plata 22 meseca. Traže isplatu zarada, overu zdravstvenih knjžica, socijalni program i povezivanje radnog staža.

- Okupili smo se u zgradi lokalne samouprave jer smatramo da je to država u malom. Međutim, svi naši zahtevi upućeni su Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Centar je 100 odsto u vlasništvu države. Lokalna samouprava iskazala je dobru volju da pomogne Centru kako bi ušao u suvlasnički odnos sa državom, ali nije nam poznato koji je stav resornog ministarstva - objašnjava Ljiljana Mijailović ispred Samostalnog sindikara Centra za strna žita.

Prema rečima sindikalaca, resorno ministarstvo je sve vreme štrajka pasivno na njihova upozorenja. Bio je jedan pokušaj Ministarstva da spreči rasprodaju osnovnih sredstava Centra, ali do dogovora nije došlo.

U međuvremenu ne funkcionišu organi upravljanja u Centru, direktor je podneo ostavku krajem februara, a Skupština Centra nije se sastajala niti je zauzela stav po pitanju zahteva štrajkača.

Centar za strna žita ima 46 zaposlenih, od kojih je osam naučnih radnika.

 

izvor/foto: blic.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu