Izrada predstudije za Regionalni centar upravljanja otpadom - iKragujevac


Vesti

Izbor lokacije za Regionalni centar upravljanja otpadom, najboljeg sistema, tehnologije i mehanizacije, samo su neka od pitanja na koje će odgovore dati predstudija izvodljivosti čija je izrada u toku.

Tim povodom članovi Gradskog veća Vladimir Maksimović zadužen za zaštitu životne sredine, ravnomerni i održivi razvoj i Zoran Jovanović član veća za komunalne i inspekcijske poslove, organizovali su sastanak sa potpisnicima međuopštinskog sporazuma o osnivanju Regionalnog centra za upravljanje otpadom – predstavnicima opština Aranđelovac, Knić, Rekovac i Topola i članovima konsultantskog tima IMG, kojima je poverena izrada predstudije.

Sredstva za izradu predstudije obezbedila je švedska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju – SIDA, a koordinator čitavog posla je Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Inače, da podsetimo, grad Kragujevac započeo je rešavanje višedecenijskog probema sa odlaganjem otpada krajem prošle godine što je rezultiralo potpisivanjem međuopštinskog sporazuma 26. maja ove godine. To je bio prvi korak u regonalnom umrežavanju gradova i opština u cilju rešavanja pitanja prikupljanja, selekcije i deponovanja otpada, čime će biti rešen problem za više od 250 000 stanovnika.

Pravilno upravljanje otpadom je nešto na šta nas obavezuje zakonska i evropska regulativa. Ekspolatacioni vek deponije u Jovanovcu, koja se prostire na oko 15 hektara, je pri kraju i predstavlja centralni ekološki problem u Kragujevcu jer ne zadovoljava osnovne sanitarne, tehničke i higijenske uslove za odlaganje otpada.

Pored toga, na teritoriji opštine identifikovano je i oko 240 lokalnih smetlišta, a 30 posto seosokog stanovništva nema mogućnost odlaganja otpada u kontejnere. Izgradnja Regionalnog centra za upravljanje otpadom nametnula se kao jedino rešenje.

izvor/foto: kragujevac.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu