KG: FCA i oružari spremno dočekali 29.jul - iKragujevac


Vesti

Odluka Američkog kongresa da Srbiji obnovi status povlašćene nacije u trgovini, u Kragujevcu je najviše obradovala kompanije FCA i “Zastava oružje”.

Američki kongres je odobrio Srbiji Generalni sistem preferencijala (GSP) koji stupa na snagu od 29.jula i važiće do 31. decembra 2017. godine. Status GSP omogućava povlašćeni bescarinski izvoz u SAD za gotovo 5.000 proizvoda iz 122 odabrane zemlje i teritorije uključujući i Srbiju.

Za dva preduzeća iz Kragujevca ovo je posebno važna vest. Naime, na tržištu SAD je velika potražnja za sportsko i lovačko oružje, kao i za municiju koje proizvodi “Zastava oružje”, a uprkos tome što je prethodna godina bila lošija, ili baš zbog toga, i “Fijat Krajsler automobili” očekuju rast prodaje.

Podaci govore da se upravo automobili i oružje najbolje i najlakše prodaju na zahtevnom, ali profitabilnom američkom tržištu. Oni čine gotovo 70 odsto ukupno izvezene robe iz Srbije, a pored njih se izvoze još i električni motori, generatori, smrznuto voće i povrće. U manjem obimu, put do američkih kupaca pronašli su i neki proizvođači žestokih alkoholnih pića, vina, pa čak i kafe i čokolade.

GSP status povlašćene nacije u trgovini omogućiće privrednicima da u SAD ponovo izvoze svoje proizvode bez carine. Ono što je dodatno obradovalo izvoznike je deo odluke koji predviđa da će se status povlašćene nacije u trgovini primenjivati retroaktivno od 31. jula 2013. godine, odnosno od datuma kada je prestao da važi ranije odobreni bescarinski tretman po GSP programu. To znači da će kompanijama iz Srbije koje su u tom periodu izvozile proizvode na američko tržište u roku od 90 dana biti vraćen novac koji su platile za carinu.

U “Zastavi oružju” su već zakazali razgovore sa američkim partnerima, a direktor Milojko Brzaković smatra da bi već ugovoreni, ali i novi poslovi mogli da budu još unosniji.

Što se tiče automobila, u 2014. je njihov izvoz u SAD bio drastično manji u odnosu na 2013. godinu. Srbija je prošle godine preko okeana izvezla automobile u vrednosti od svega 88,7 miliona dolara, dok je u 2013. izvoz vozila iznosio 338,3 miliona dolara. Zato ne čudi entuzijazam koji gaje u FCA, da će im oslobađanje od carine povećati izvoz.

Stručnjaci se takođe slažu u oceni da će nova odluka Američkog kongresa omogućiti veći izvoz u tu zemlju, koji je prošle godine pao za 46,7 odsto u odnosu na 2013. godinu. Srpski izvoz u SAD prošle godine je iznosio 279,6 miliona dolara, a u 2013. je bio 524,4 miliona dolara.

Međutim, iz Privredne komore upozoravaju da izvoznici moraju biti spremni i edukovani za velika tržišta poput američkog i ruskog. U konkretnom slučaju, da bi izvozili robu bez carine na američko tržište, neophodno je da je najmanje 35 odsto proizvoda proizvedeno u Srbiji i da se roba izvozi direktno. Takođe, izvoznici treba da raspolažu ozbiljnim količinama robe koja ispunjava američke standarde.


 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu