Kragujevački Centar za transfuziju uskoro potpuno renoviran - iKragujevac


Vesti

Rekonstrukcija i renoviranje Centra za transfuziju krvi u Kragujevcu je pri kraju, završeni su obimni građevinski radovi čija je vrednost oko 200 hiljada evra.

Radovi na rekonstrukciji počeli su 15. maja i očekuje se da budu završeni do polovine avgusta. U okviru renoviranja prostora, radi se rekonstrukcija, zamena spoljne fasadne stolarije i reorganizacija samog prostora u smislu bolje funkcionalnosti.

Prostorije će dobiti dnevno svetlo, novu centralnu klimatizaciju, a u planu je i izgradnja takozvane hladne sobe, koja bi smanjila broj frižidera u kojima se čuvaju prikupljene jedinice krvi.

U ovim prostorijama, koje nisu renovirane još od 70-ih godina, kada je i napravljena zgrada Kliničkog centra, biće urađena i nova električna i vodovodna instalacija i grejanje. Zbog svih ovih radova dobrovoljni davaoci imaće bolje uslove kada doniraju krv.

Istovremeno rekonstruiše se i grudno odeljenje, gde je ostalo da se uredi parter oko zgrade, a radi se i kuhinja koja je povećanog kapaciteta jer je trenutna projektovana kada je bolnica imala svega 350 bolesnika, a sada ima oko 1200.

Zbog rekonstrukcije Centra za transfuziju, umesto u Kliničkom centru, dobrovoljni davaoci krv daju u prostorijama Crvenog krsta.

I pored specifičnih uslova u kojima trenutno radi Centar, Kragujevčani se odazivaju svim pozivima i apelima, pa je tako samo u u dve letnje akcije u Pešačkoj zoni i Delta Parku prikupljena 241 jedinica krvi u kojima se odazvalo 276 Kragujevčana.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu