Francuski Trigano zainteresovan za kragujevačku fabriku - iKragujevac


Vesti

Poslovodstvo Zastave INPRO saopštilo je da je za privatizaciju te fabrike koja posluje u okviru Grupe Zastava vozila, zainteresovana multinacionalna kompanija, koja slovi za najvećeg proizvođača priključnih vozila u Evropi. Mada u poslovodstvu Zastave INPRO odbijaju da navedu ime zainteresovanog kupca,  list "Danas" nezvanično saznaje da se radi o kompaniji Trigano, sa sedištem u francuskom gradu Lavalu.

Trigano je do sada kupio sve francuske fabrike za proizvodnju priključnih vozila, kao i njihove konkurente iz još nekih evropskih zemalja. Između ostalog, Trigano je kupio i francusku firmu Lider, kojoj je Zastava INPRO do sada isporučivala oko 90 odsto proizvodnje automobilskih prikolica. Osim u Francusku, Zastava svoje prikolice izvozi i u Rusiju, BiH i Makedoniju. Kako tvrde u menadžmentu Zastave INPRO, zainteresovani kupac, to jest Trigano je Agenciji za privatizaciju nedavno poslao pismo o namerama, kojim iskazuje interesovanje za uspostavljanje strateškog partnerstva sa kragujevačkom fabrikom.

Uprkos ozbiljnoj zainteresovanosti Triganoa za preuzimanje Zastave, Agencija za privatizaciju još ne može da oglasi javni poziv za privatizaciju zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa unutar Grupe Zastava.

Zastava INPRO ove godine u Francusku treba da izveze priključna vozila u vrednosti od oko pet miliona dolara, a u Rusiju za milion evra. Manje količine prikolica namenjene su Bosni I Hercegovini, Makedoniji i Srbiji. U tom preduzeću se nadaju da će, ukoliko uspostave strateško partnerstvo sa Triganoom, značajno povećati ne samo proizvodnju, nego i proizvodni asortiman, kao i broj zaposlenih.

Ta kragujevačka fabrika, koja zapošljava 335 radnika, od kojih su 223 osobe sa invaliditetom, nedavno je, odlukom Vlade Srbije, dobila sertifikat za proizvodnju platformi za lica sa invaliditetom, nakon čega je proizvodnja i počela. 

danas.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu