Ulagali širom Jugoslavije, imovinu potražuju tužbama - iKragujevac


Vesti

Kragujevačka fabrika "Zastava", koja je u drugoj polovini prošlog veka investirala u kupovinu zemljišta, izgradnju poslovnih objekata i hotela u svim republikama bivše Jugoslavije, godinama unazad sudskim putem potražuje oduzetu vrednu imovinu.

Generalni direktor Grupe "Zastava vozila" Dragan Srejović rekao je Tanjugu da je fabrika pitanje imovine rešila u Makedoniji i Hrvatskoj, dok, još uvek, sudskim putem, traži poslovne objekte u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, a odnedavno i u Crnoj Gori.

"Posle jedne decenije koliko traje sudski spor za imovinu koju imamo u Sloveniji, pre desetak dana, Okružni sud u Ljubljani doneo je rešenje kojim je usvojena naša tužba za nadoknadu štete zbog oduzete imovine", rekao je Srejović i naveo da je reč o prvostepenoj presudi.

Objašnjavajući da se radi o objektima u naselju Vič, Srejović je naveo da je "Zastava" tužbom tražila da joj se vrati imovina ili da joj se isplati naknada.

"S obzirom na to da je ta imovina više puta menjala vlasnike, nije bilo moguće ići u naturalnu zamenu" rekao je Srejović i naveo da "Zastava" traži 2,5 miliona evra, plus pripadajuću kamatu za više od 20 godina, tačnije počev od 1991. godine.

Naglašavajući da je suprotna strana uložila žalbu na tu presudu, kao i da je i "Zastava" dala svoj odgovor, Srejović je rekao da da očekuje, do kraja ove godine, i drugopostenu odluku, odnosno odluku Višeg suda u Sloveniji.

"Zadovoljni smo prvestepenom odlukom jer je Sud usvojio naš osnovni zahtev kao i pripadajuću kamatu koju tražimo", rekao je Srejović i dodao da ukoliko "Zastava" ne bude zadovoljna drugostepenom odlukom, spremna je da podnese tužbu sudu u Strazburu.

Prema rečima Srejovića, dugo se vodi i sudski postupak za imovinu u Sarajevu, koja, prema procenama, "Zastave", vredi 1,4 milona evra.

"Ovih dana očekujemo odgovor iz Bosne i Hercegovine", rekao je Srejović i podsetio da u toj državi "Zastava" ima dva prodajno-servisna objekta.

Prema njegovim rečima, za tužbu podnetu pre oko dva meseca, kojom "Zastava" potražuje imovinu u Crnoj Gori, još nije zakazano ročište.

"U Crnoj Gori tražimo da se "Zastavi" vrati zemljište koje je kupljeno početkom 60-ih godina prošloga veka a, prema našim procenama, ono vredi oko 11 miliona evra", rekao je Srejović i istakao da fabrika ima dokaze, odnosno kupoprodajne ugovore overene u sudu u toj državi.

Kragujevačka "Zastava" je u Makedoniji imala hotel u Ohridu i poslovne objekte u Skoplju i Kumanovu, a kada je reč o Hrvatskoj, poslovni prostor u Zagrebu, kao i hotel u Pučišću na Braču.

Tužbe "Zastava" podnosi i za imovinu na Kosovu i Metohiji, gde je u Peći imala fabriku "Ramiz Sadiku" koja je proizvodila automobilska sedišta i šasije za teretna vozila, kao i pogon te fabrike u Dečanima.

Pored fabrike u Peći, koja je bila najsavremenija u sistemu "Zastave", a koju su kosovske vlasti, bez saglasnosti kragujevačke fabrike privatizovale, "Zastava" je imala i pogon fabrike oružja u Klini.

Međutim, kako kaže Srejović, tužbe protiv kosovskih vlasti, koje šalju poštom, iz Prištine se vraćaju, a "Zastava" procenjuje da je samo fabrika u Peći vredna oko 35 miliona evra. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu