Kragujevčani "naoružavaju" Amerikance - iKragujevac


Vesti

Pošto su SAD ponovo stavile Srbiju na listu od 122 zemlje kojima je dozvoljen preferencijalni režim izvoza, u "Zastavi oružju" već su zakazali razgovore sa američkim partnerima. Domaći privrednici od kraja jula moći će da izvoze gotovo pet hiljada proizvoda bez carine, ili po minimalnoj carinskoj stopi do kraja 2017.

"Zastava oružje" odavno cilja Ameriku. Imaju ugovorene milionske poslove. Već za septembar zakazali su razgovore sa američkim partnerima.

"Ta odluka je važna jer će naše kupce osloboditi troškova, što daje prostor Zastavi da sa našim kupcima razgovaramo o povećanju cena", kaže direktor "Zastava oružja" Milojko Brzaković.

Amerika je jedna od zemalja sa kojima Srbija ima suficit u trgovinskoj razmeni. Put do tog kontinenta najlakše su nalazili automobili, sportsko i lovačko oružje, municija, što čini oko 70 odsto onoga što Srbija izveze.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da su izuzetak od bescarinskog režima većina tekstilnih proizvoda, odeća, obuća, satovi, proizvodi od čelika i stakla i neki elektronski proizvodi.

"Zamrznute maline, kupine i suvo voće – tu vidim šansu veću nego do sada u izvozu hrane i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda", ističe Ljajić.

Postoje dva uslova: da je najmanje 35 odsto proizvoda proizvedeno u zemlji i da se roba izvozi direktno. Pre nekoliko godina, recimo, cveće proizvedeno u Srbiji na američko tržište stizalo je preko holandskih distributera, pa smo ostali uskraćeni za carinske pogodnosti. Srbija je u prethodnom ciklusu iskoristila samo 37 odsto pogodnosti ovog režima, dok su druge zemlje imale dvostruko bolji učinak.

Savetnik predsednika Privredne komore Veljko Jovanović napominje da izvoznici moraju da se spreme i edukuju za velika tržišta poput američkog i ruskog. "Neophodno je da izvoznici raspolažu ozbiljnim količinama, da su upoznati sa standardima, da se tovar ne bi vraćao sa pola puta", objašnjava Jovanović.

Program star 40 godina, oblik je trgovinske politike SAD, koji, između ostalog, ima za cilj da podstiče izvoz, industrijalizaciju i rast zemalja u razvoju. Prvi put Srbiji je odobren pre 10 godina.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu