U Kragujevcu dočekuju inspektore rada sa obezbeđenjem i psima čuvarima - iKragujevac


Vesti

Od početka godine do danas u Šumadiji su inspektori rada zatekli više od 520 osobe da rade "na crno", od kojih samo ovog meseca oko 170, izjavio je načelnik inspekcije rada za Šumadijski okrug Prvoslav Milenković.

Naglašavajući da su radni odnos zasnovale 23 osobe od 353 koliko ih je u prvih šest meseci otkriveno da rade "na crno" Milenković je istakao da je prioritet inspektorata rada ne samo u Šumadiji, već i u Srbiji, otkrivanje neprijavljenih radnika.

"Nema pravila gde se sve zatiče radnik koji radi "na crno", ali najčešće je to u trgovinama i ugostiteljstvu, kao i u građevinarstvu, gde je i najteže otkriti neprijavljenog radnika, zato što oni beže sa gradilišta, pa čak i skaču sa spratova kako bi pobegli", rekao je Milenković gostujući u emisiji "U fokusu" Radio-televizije Kragujevac.

On je dodao da ima slučajeva i da sam radnik ne želi da ga poslodavac prijavi, uz objašnjenje da čeka zaposlenje u struci, odlazi za inostranstvo ili čeka bolji posao.

"Rad na crno zatiče se u privatnom sektoru, gde je inače vrlo teško utvrditi radno vreme zaposlenih, zato što zakon ne obavezuje poslodavce da vode evidenciju radnog vremena. Radno vreme je najveći problem i tu ima najviše kršenja propisa, a naše mogučhnosti su, bez saradnje sa zaposlenima, sužene", rekao je Milenković.

Komentarišući najavu da će inspektori od 30. jula moći da pokucaju i na kućni prag osobe za koju sumnjaju da se bavi nekakvom proizvodnjom a da je nije registrovao, Milenković je rekao da misli, da će biti mnogo problema.

"Mi i sada imamo dosta problema u akciji suzbijanja rada na crno, jer nas nas poslodavci dočekujuju sa obezbeđenjem i psi čuvarima. Dok mi dođemo do te prostorije gde su neprijavljeni radnici, prođe deset minuta, a za to vreme poslodavac ih negde skloni i mi kada uđemo ne zatičemo realno stanje", rekao je Milenković.

On je rekao da radnici poslodavce prijavljuju zbog rada na crno, neisplaćivanja zarada na vreme, kao i zbog neisplaćivanja naknade za porodiljasko odsustvo, iako im tu naknadu država refundira.

Milenković je rekao da ima dosta problema i u kaznenoj politici, jer, kako je naveo, oko 50 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavca, a koje su inspektori podneli, završeno je obustavom postupka, zbog zastarelosti.

tanjug.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu