Poruke mladih u svetlećim balonima - iKragujevac


Vesti

Učenici iz Sirena i volonteri Centra za mlade sa svojim gostima i predstavnicima lokalne samouprave imali su priliku da premijerno pogledaju dvadesetominutni dokumentarni film ''Delimo zajedničku evropsku budućnost'' u skupštinskoj sali Gradske uprave.

U okviru projekta ''Delimo zajedničku evropsku budućnost'' istoimeni film nastao u kooprodukciji mladih a protagonisti su oni sami. U toku svog predstavljanja u filmu, prenose zajedničke ideje i poruke mira, poštovanja i tolerancije, otvorenosti prema drugim kulturama i različitostima.

Pored Kragujevca film će biti prikazan u srednjim školama u Sirenu tako da će i mladi u Francuskoj na neki način moći da vide kako žive njihovi vršnjaci u Srbiji, kako mogu da prevaziđu sve ono što ih razlikuje i šta je to što mogu da urade za jedan dobar zajednički život.

Puštanje svetlećih balona je najspektakularniji deo završetka ovog projekta. Baloni koji imaju diodu u sebi i na taj način svetle, poneli su poruke mira a sigurno će do nekoga njihova poruka i stići. Ovakvo druženje predstavlja veliki korak za mlade ljude, pre svega za upoznavanje različitih kultura, jezika, a njihovo druženje donosi neki novi duh, duh Evrope u našem gradu. To je ono što nam treba i što nas priprema za našu budućnost – rekla je Nataša Jovanović Nakić, koordinator Kancelarije za mlade.

Mladi iz Sirena u Kragujevcu su proveli deset dana družeći se sa svojim vršnjacima, provodeći vreme kreativno i zabavljajući se. Kako kaže Ljiljana Stanković, direktorka Centra ''Kneginja Ljubica'', dokumentarni film je kruna tog druženja a na neki način predstavlja produžetak saradnje i oplemenjuje odnose ova dva pobratimska grada.

izvor/foto: kragujevac.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu