Mladi volonteri iz celog sveta – gosti Kragujevca - iKragujevac


Vesti

Tokom jula meseca, u Kragujevcu se realizuje nekoliko projekata namenjenih mladima koji su povod za dolazak velikog broja volontera iz celog sveta koji će imati priliku da kroz druženje sa vršnjacima iz Srbije nauče nešto više o običajima i kulturi zemlje u koju dolaze ali i da prenesu svoja iskustva kroz radionice neformalnog obrazovanja. 

Bio je to povod da studentske organizacije u udruženja mladih AIESEC, AEGEE "Evropski studentski forum", Centar za mlade i Društveno kulturni centar Kragujevac, na današnjoj konferenciji za novinare u zgradi Grada, predstave svoje projektne aktivnosti. Studentska organizacija AIESEC ovog leta realizuje

projekat «Pokreni svoju budućnost» koji je podržan od strane Ministarstva omladine i sporta i grada Kragujevac. Ideja projekta je da se kroz radionice, kragujevačkim osnovcima i srednjoškolcima približi koncept neformalnog obrazovanja. Projekat se sastoji od 15 radionica koje se održavaju od 6. jula do 15. avgusta. U projektu učestvuje i 20 volontera iz 10 različitih zemalja, iz Rusije, Turske, Ukrajine, Poljske, Italije, Francuske, Azerbejdžana, Mongolije, Moldavije.

- Deca kroz ovaj projekat mogu da otkriju šta žele da budu u budućnosti, da nauče drugi jezik, da upoznaju druge tradicije – objašnjava Katarina Maksović iz AIESEC-a.

U okviru programa Erazmus+, u partnerstvu grada Sirena, grada Kragujevca i Centra za razvoj usluga socijalne zaštite "Kneginja Ljubica", u Kragujevcu se realizuje projekat "Delimo zajedničku evropsku budućnost" u kome učestvuju mladi iz Kragujevca i mladi iz Sirena. Projekat se sastoji od nekoliko celina od kojih je prva humanitarna akcija u Velikom parku, koja će biti organizovana u ponedeljak, 20. jula u 18 časova, tokom koje će se prikupljati polovna garderoba, obuća, igračke za decu i mlade iz prihvatilišta i dnevnih boravka "Kneginje Ljubice". Drugi segment projekta vezan je za nastajanje dokumentarnog filma na temu različitosti koji je snimljen u kooprodukciji Siren/Kragujevac, a autori su mladi iz ova dva grada koji su intervjuisali svoje sugrađane.

Tema filma je kako ljudi iz Sirena i Kragujevca doživljavaju razlike, kako možemo da prevaziđemo sve ono što nas deli i da razlike doživljavamo kao nešto što nas spaja, a ne nešto što nas udaljava i šta je to što možemo svakoga dana da uradimo za jedan dobar zajednički život – objašnjava Jelena Andrejić iz Centra za mlade.

Film će premijerno biti prikazan u četvrtak, 23. jula, u sali Skupštine grada. Iste večeri, u postoru Čaurnice, u Kneževom arsenalu, u 22 časa nastupiće lokalni rege bend "Čaras", a u 24 časa će se predstaviti "Sofa Kru", ekipa producenata i DJ-eva iz Kragujevca, koja će biti ujedno i najava Festivala polomljenog ritma u Kragujevcu, oba događaja u organizaciji Društveno kulturnog centra Kragujevac.

AEGEE i ove godine organizuje Letnji univerzitet koji će ove posetiti oko 30 studenata iz različitih evropskih zemalja. Letnji univerzitet će početi u Kragujevcu 22. jula i trajaće do 5. avgusta kada će se zvanično završiti u Sarajevu. Tokom boravka u Kragujevcu gostujući studenti posetiće ustanove kulture u Kragujevcu, Borački krš i upoznati se sa tradicionalnom srpskom kulturom i običajima.

Konferenciji za novinare je prisustvovala i Nataša Jovanović Nakić, koordinator gradske Kancelarije za mlade koja je naglasila da će grad svojim resursima podržati mnogobrojne aktivnosti mladih u Kragujevcu koji će tokom jula meseca postati mesto dobrih susreta mladih iz celog sveta.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu