Kg: Skoro 20 000 turista! - iKragujevac


Vesti

U odnosu na prethodnu godinu, u Kragujevcu turistička sezona za period od 6 meseci uspešnija za 30%.

U odnosu na prvih šest meseci prošle 2014. godine, ukupan broj turista povećan je za 29%(15.133 prošle godine), a broj noćenja za 19% (28.973). Domaćih gostiju u odnosu na prošlu godinu je više za oko 27%.

Gosti Kragujevca, prvenstveno odlaze u Muzej “21.oktobar” i razgledaju Spomen park, ali poslednjih godina sve su više zainteresovani da upoznaju Kragujevac kao zavičaj moderne Srbije i njenu prvu prestonicu, kroz posete Narodnom muzeju i Muzeju “Stara livnica”, kao i kompleksu “Milošev venac”.

Od stranih gostiju, procentualno najveće učešće imaju gosti iz Italije, a od ostalih najviše dolaze Slovenci, Nemci, Grci i građani Bosne i Hercegovine. Što se broja noćenja tiče domaći turisti su u ovoj godini ostvarili porast od 28 % (14.710 prošle godine), a broj noćenja stranih turista povećan je za 9 % (14.263 prošle godine).

Gradska turistička organizacija “Kragujevac”, kroz razne oblike svoje delatnosti, sve uspešnije promoviše Grad kod njegovih posetilaca.Od 2010.godine promocija je usmerena i na same Kragujevčane i njihove goste, uvođenjem besplatnih vodičkih tura “Kragujevac kroz ulice i muzeje” koje imaju za cilj da našim sugrađanima približe kulturnu, istorijsku, arhitektonsku i umetničku baštinu Kragujevca ali i lokalitete na njegovoj široj teritoriji (manastire, prirodne lepote...).  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu