KG: Višak zaposlenih u komunalnoj delatnosti - iKragujevac


Vesti

Sednica republičkog odbora sindikata zaposlenih u komunalno stambenoj delatnosti Srbije održana je u Kragujevcu. Odbor je razmatrao zaštitu prava komunalaca Srbije, s posebnim akcentom na situaciju u komunalnoj delatnosti Kragujevca.

Glavni problemi zaposlenih u komunalnoj delatnosti su kašnjenje zarada i nepotpisivanje pojedinačnih kolektivnih ugovora. Zakonom propisan rok za potpisivanje ovih ugovora je 25. septembar.

Prema procenama, višak zaposlenih u komunalnoj delatnosti biće oko 4,5 hiljade ljudi, pa je jedan od zadataka sindikata da se višak radnika utvrđuje na bazi stvarne potrebe procesa rada.

Komunalci su se usaglasili da je 300 evra po godini radnog staža najmanji iznos koji mora biti ponuđen u socijalnom programu zaposlenima u komunalnoj delatnosti.

Takođe Rapublički odbor sindikata zalagaće se za izmenu Zakona o komunalnim delatnosti u delu utvrđivanja cene komunalnih usluga, odnosno tražiće, kako su najavili, da one budu formirane na osnovu utvrđenih standarda. Sve zahteve sa današnje sednice uputili su i gradonačelniku Kragujevca Radomiru Nikoliću.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu