U Šumadiji otkriveno više od 200 kradljivaca struje - iKragujevac


Vesti

U pet opština Šumadije, od početka godine do danas, otkriveno je 213 nelegalnih potrošača struje.

Oni su ukupno utrošili oko dva miliona kilovat sati električne energije, u vrednosti od oko 32 miliona dinara.

"Struju ne kradu samo fizička lica, već i virmanski potrošači, odnosno firme, radnje i preduzetnici, mada u manjem broju", izjavio je danas Tanjugu portparol regionalnog centra EPS Distribucije u Kragujevcu Bojan Radojević.

On je precizirao da je za šest meseci ove godine otkriveno da struju krade 197 domaćinstava i 16 virmanskih potrošača, odnosno firmi, radnji i preduzetnika.

"Domaćinstva su nelegalno potrošila 1,7 miliona kilovat sati struje, što je u novcu oko 27 miliona dinara, dok su virmanski potrošači utrošili više od 300.000 kilovat sati, što je u vrednosti od gotovo pet miliona dinara", rekao je Radović i dodao da su svi isključeni sa elektrodistributivne mreže, kao i da će morati da plate struju koju su trošili.

Nelegalni potrošači otkriveni su na teritoriji opština Batočina, Lapovo, Knić, Rača i Kragujevac, koje pokriva ogranak Elektrošumadija, a čiji radnici, kako je naveo Radojević, kao i svuda u Srbiji, često doživljavaju neprijatnosti na terenu kada nelegalnog potrošača treba da isključe sa sistema.

"Najčešće je u pitanju verbalno nasilje, a dešavalo se da dođe i do fizičkog nasilja, i u takvim slučajevima interveniše policija, a napadači se procesuiraju po zakonu", rekao je Radojević.

Primera radi, dodao je, 24. juna u jutarnjim časovima u Gruži desio se napad na zaposlene kada je trebalo da isključe struju nelegalnom korisniku S.B., zbog čega je intervenisala policija i privela ga.

"Budući da je S.B. napad izvršio sekirom i fizički ih ugrozio, i pri tom razlupao dva službena vozila, naši radnici su se povukli i pozvali policiju, koja je brzo intervenisala i privela izgrednika. Policijska istraga je u toku, i očekujemo da protiv njega bude podneta krivična prijava, da bude adekvatno kažnjen i da nadoknadi štetu koju je pričinio na vozilima", rekao je Radojević.

On je objasnio da je reč o korisniku koji je dobio desetodnevni privremeni priključak, pre oko godinu dana, za potrebe održavanja estradne manifestacije, te da je posle isteka tog roka nastavio nelegalno da troši struju.

"Ovaj incident je kulminacija višemesečnih napora i mnogobrojnih neuspešnih pokušaja da se taj nelegalni korisnik isključi sa elektrodistibtivne mreže", rekao je Radojević.

Podsećamo da je iKragujevac o ovom slučaju blagovremeno obavestio javnost SKANDAL: Estradni umetnik razbio dva auta Elektrošumadije! (FOTO)

On je istakao da u ovoj godini, zahvaljujući novim merama i procedurama, nije zabeležen ni jedan slučaj ponovnog nelegalnog priključivanja na struju.

"Pored visokih novčanih kazni, protiv počinalaca se podnose krivične prijave, demontira im se merno mesto i brišu se iz evidencije kupaca. To znači da im se fizički demontira merni uređaj, odnosno skida se brojilo, kao i dolazna instalacija, pa ostaju bez celokupnog priključka", rekao je Radojevcih i ocenio "da im to u mnogome otežava da se ponovo nelegalno priključe, i da prinuđeni da podnesu zahtev za priključak.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu