Održana akcija dobrovoljnog davalaštva krvi - iKragujevac


Vesti

U okviru Letnje kampanje dobrovoljnog davalaštva krvi, koju organizuje Institut za transfuziju krvi Srbije i Crveni krst Srbije, danas je u Pešačkoj zoni kod Krsta održana prva od dve planirane akcije dobrovoljnog davalaštva.

Institut za transfuziju krvi Srbije i Crveni krst Srbije od 8. juna do 5. septembra organizuju XI Letnju kampanju u 80 gradova i opština Srbije a ove nedelje akcije se održavaju u svim gradovima i opštinama Šumadije.

Letnji period svim transfuziološkim službama poznat je kao period deficita pa je upravo leto izabrano za kampanje koje realizuje Institut za transfuziju krvi. Prošlogodišnja jubilarna akcija Instituta proglašena je najboljom jer je 4388 građana Srbije dalo krv a krajnji cilj ovakvih akcija, pored osnovnog a to je spašavanje ljudskih života, je da se ljudi bez apela nadležnih odluče na human čin davalaštva krvi.

Humane građane Kragujevca, koji su u toku dana davali krv u pokretnom autobusu kod Krsta, posetila je član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja dr Gordana Damnjanović jer je Grad pokrovitelj čitave letnje kampanje.

Prema njenim rečima lokalna samouprava se i ove godine pridružuje akciji dobrovoljnog davalaštva odnosno prikupljanja krvi koja je neophodna u letnjem periodu. ''Krv koja se danas prikupi namenjena je za Klinički centar Srbije u kome se operiše i veliki broj naših sugrađana a naredna akcija, 18.jula u Delta parku, biće namenjena za potrebe transfuzije u Kragujevcu'', rekla je dr Gordana Damnjanović i dodala da nema humanije i lepše stvari nego dati krv za spas nečijeg života.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu