Grad Kragujevac brine o starima - iKragujevac


Vesti

Član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja Gordana Damnjanović sa svojim saradnicima posetila je danas Kutak za kvalitetnije starenje i tom prilikom članovima uručila poklon lokalne samouprave – računar, koji će naši stariji sugrađani uz pomoć svojih prijatelja koji poznaju rad na računaru moći da koriste za komunikaciju sa svojim rođacima i prijateljima.

Prilikom posete potpisan je i Aneks Sporazuma o postupanju i saradnji ustanova, organa i organizacija na području grada Kragujevca u situacijama nasilja u porodici. Sporazumom je regulisano pitanje prevencije nasilja nad starima a Aneksom Sporazumu pristupa Gradska organizacija Crvenog krsta.

"Gradska uprava za zdravstvo i socijalna pitanja prepoznala je važnost rada Gradske organizacije Crvenog krsta, partnera i saradnika u delu koji se tiče i brige i zaštite starih. Našim sugrađanima penzionerima, koji svoje slobodno vreme provode u Kutku, Gradska uprava poklanja kompjuter u nameri da nauče da koriste mogućnosti interneta kako bi bili u komunikaciji sa svojim najbližima koji žive u inostranstvu. Ovo je divna prilika da im kažemo da godine pišu bore na licu i koži ali odustajanje od učenja, gubitak entuzijazma boraju dušu", rekla je Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravsvo i socijalna pitanja.

Grad Kragujevac i Centar za socijalni rad, povodom obeležavanja Međunarodnog dana zaštite starih, 15. maja prošle godine na konferenciji koju je organizovao Crveni krst Srbije, potpisali su Sporazum o postupanju i saradnji ustanova, organa i organizacija na području grada Kragujevca koji se bave problemom nasilja i postupanja u slučajevima nasilja, podsetio je Momir Borić, direktor Centra za socijalni rad i dodao da je tom prilikom utvrđeno još resursa u samom Crvenom krstu a da viši stepen saradnje i efikasnosti možemo urediti kroz pristupanje gradske organizacije Crvenog krsta našem postojećem Sporazumu.

Prema rečima direktora Borića i podacima kojima raspolaže Centar za socijalni rad Solidarnost u Kragujevcu je u prvoj polovini godine zabeleženo 700 prijava za nasilje dok trećina tog broja u fokusu ima starija lica. Broj prijava identičan je prošlogodišnjem, a podatak ukazuje na to da je kroz sinhronizovan rad svih relevantnih institucija pod patronatom lokalne samouprave podignut na jedan viši nivo. To ne znači, ističe Borić, da i ranije nije bilo nasilja ali sada veći broj postaje vidljiv i podložan operacionalizaciji u smislu pružanja svega onoga što je potrebno žrtvama nasilja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu