KG: Gradski revizor stupio na dužnost - iKragujevac


Vesti

Lokalna samouprava Kragujevca je dobila svog prvog gradskog revizora koji će kontrolisati poslovanje celokupnog javnog sektora, odnosno svih preduzeća čiji je osnivač Grad. Ovaj posao obavljaće magistar ekonomije Milijana Ratković, koju je na mandat od pet godina imenovalo Gradsko veće, nakon javnog konkursa, na kome je izabrana kao najbolji kandidat. Gradski revizor stupio je na dužnost 15. juna. 

Subjekti revizije biće svi korisnici budžetskih sredstava i direktni i indirektni, sva javna i javno-komunalna preduzeća. Interna revizija je savetodavna aktivnost, a prvenstveno se bavi proverom propisa, primenom zakona, procedura i internih akata.

– Veoma je važno napraviti razliku imeđu pojma interne kontrole i interne revizije – koja predstavlja drugi stepen kontrole. U našoj nadležnosti je nadzor sistema interne kontrole – da li je i koliko efikasan i da li doprinosi ostvarivanju rezultata. Mi smo zapravo pomoć u radu, pružamo određene instrukcije u procesu upravljanja organizacijom i upravljanja svim rizicima koji postoje u poslovanju budžetskih korisnika. Gradski revizor je nezavistan i samostalan u radu, a naš krajnji cilj je isti, da povećamo vrednost poslovanja – ističe Milijana Ratković.

Mišljenje gradskog revizora nakon kontrole je obavezujuće i ono što se konstatuje kao propust mora de se ispravi. Gradski revizor kao nezavisna institucija podređena je gradonačelniku, pa će tako revizor uskoro potpisati i povelju sa gradonačelnikom. To je dokument koji će biti smernica za dalje poslovanje – šta je revizija i cilj rada, koja su ovlašćenja, delokrug rada i ko podleže kontroli. Povelja takođe definiše obaveze i odgovornost gradonačelnika prema internom revizoru. Inače, interna revizija u Srbiji zakonom je formirana 2006. godine. Interni revizori su dužni da se u svom radu pridržavaju povelje interne revizije, Etičkog kodeksa, priručnika kojim se propisuje metodologija rada i uputstava i instrukcija koje, u skladu sa Zakonom, donosi ministar finansija.

U ovom trenutku Milijana Ratković jedini je zaposleni u novoformiranoj službi za inernu reviziju i finansijsku kontrolu grada Kragujevca. U planu je sistematizacija radnih mesta u ovoj službi prema zakonu i dogovoru sa gradonačelnikom Kragujevca.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu