JUBILEJ VELIKANA: Pre 60 godina nastao prvi Fića - iKragujevac


Vesti

Najpopularniji auto druge polovine 20. veka u Jugoslaviji i jedan od najistaknutijih simbola društvenog razvoja toga doba, počeo se proizvoditi tačno pre šezdeset, a prestao pre trideset godina.

Iako je prvi domaći Fiat 600 proizveden 18. oktobra 1955, a na isti datum se i prestao proizvoditi 1985. godine, nestrpljenje je nateralo stotine njegovih fanova da na redovnom godišnjem okupljanju u Kragujevcu daju dimenziju okrugle godišnjice četiri meseca pre nego što je za to vreme.

Na nizu foruma na internetu i na društvenim mrežama neprekidno se razmenjuju informacije i rezervni delovi, pa se stiče utisak da fića i dalje živi.

Za tri decenije, fabrika u Kragujevcu izbacila je 923.487 fića u svih devet modela. Međutim, zajedno s matičnom zemljom Italijom, i sa Argentinom, Austrijom i Španijom, koje su takođe kao i Jugoslavija kupile licencu, proizvedeno je tri puta više Fiata 600, odnosno 2.695.197 primeraka. U to vreme bio je treći najprodavaniji auto u Evropi, iza bube i Citroena 2CV.

Fića je imao motor male snage, a jednako je malo trošio goriva. Imao je najpovoljniju cenu i lako se održavao. Prostor u kabini je bio skučen, pa su oni na zadnjem sedištu morali često da se pogrbe, a zbog malog prtljažnika morali su imati i torbu u krilu. Gotovo obavezno se nadvikivalo s bukom motora.

Fića je dugačak samo 3,2 metra, imao je samonoseću karoseriju i motor smešten iza zadnje osovine, tako da je naslon zadnje klupe uvek bio “vruć”. Cela Jugoslavija se vozila u Fići, a bogami i trkala se sa njim: čuvena Nacionalna klasa bila je decenijama najpopularnija.

Iako na njemu gotovo nikada nije sve funkcionisalo, ostao je u sećanju kao onaj koji nikada nije izdao.

Koristile su ga brojne službe, poput hitne pomoći, policije, vojske i druge. Mnogi su imali s njim prvo neposredno vozačko iskustvo, kao sa svojim prvim automobilom ili preko auto-škole. Toliko je prirastao svima za srce, da je postao predmet nostalgije.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu