Uručena priznanja dobrovoljnim davaocima krvi u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Na prijemu koji je organizovan povodom Svetskog dana dobrovoljnih davaoca krvi, predstavnici grada Kragujevca uručili su prigodna priznanja davaocima koji su dali krv 50,75 i 100 puta. Tom prilikom, uručena su i četiri priznanja ''Najhumanija sredina''.

Reč je o kolektivima, među čijim radnicima ima više od 4 posto dobrovoljnih davaoca, a to su Podružnice Crvenog krsta ''Energetika'', ''Zastava oružje'', ''Zastava Inpro'' i ''Zastava vozila''.

"Ovo je izuzetna prilika da se lokalna samouprava zahvali dobrovoljnim davaocima krvi jer vi ste ponos našeg grada. Dobrovoljno davanje krvi je izuzetno važno jer transfuzija krvi spasava živote, unapređuje zdravlje bolesnika i ima primenu u velikom broju različitih medicinskih tretmana. Kontinuirano, blagovremeno i efikasno snabdevanje ustanova i bolesnika bezbednom krvlju i krvnim produktima predstavlja veoma važan preduslov za funkcionisanje zdravstvenog sistema svake zemlje. Od jedne jedinice krvi benefit ima nekoliko pacijenata", kazala je Gordana Damnjanović član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja.

Inače, tokom prošle godine u Kragujevcu je realizovano 114 akcija doborovoljnog davanja krvi u kojima je prikupljeno 8 466 jedinica krvi, što je bilo dovoljno za sve potrebe pacijenata Kliničkog centra Kragujevac. U periodu januar - maj ove godine prikupljeno je 3.100 jedinica.

Crveni krst Kragujevca, pored brige o višestrukim davaocima, posebnu pažnju posvećuje regrutovanju mladih kroz rad Kluba 25. Zahvaljujući kontinuiranom radu i promociji dobrovoljnog davalaštva, Kragujevac sa 4,5 procenata dobrovoljnih davaoca na 1000 stanovnika prednjači u odnosu na ostale sredine gde se taj broj kreće oko 3 posto.

Prema rečima Gordane Damnjanović, Grad nastavlja da brine o svojim davaocima krvi posebnim odlukama u oblasti zdravstvene zaštite. U iznosu od 500 000 dinara na godišnjem nivou refundiraju se pružene usluge u zdravstvenoj zaštiti i apotekama, a po posebnoj odluci obezbeđen je i besplatan prevoz u gradskom i prigradskom prevozu za one koji dali krv više od 100 puta. Za one koji su dali krv više od 75 puta, refundira se 50 posto od vrednosti karte.

Inače, slogan ovogodišnje kampanje povodom Svetskog dana doborovoljnih davaoca krvi je ''Hvala što ste mi spasili život''. Kampanja je posvećena zahvalnosti doborovoljnim davaocima krvi koji svakodnevno spasavaju živote i teži da podstakne ljude na celom svetu da daju krv doborovoljno i redovno.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu