Predstavljen program Evropa za građane i građanke u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije predstavila je danas u Kragujevcu predstavnicima civilnog sektora i jedinica lokalne samouprave program "Evropa za građane i građanke" za period do 2020. godine.

Reč je o jednom od programa Evropske unije koji je od novembra 2012. godine otvoren i za Republiku Srbiju, a koji ima za cilj promovisanje saradnje između zemalja učesnica programa u različitim oblastima. Ukupan budžet za period 2014 – 2020. godina, prema rečima Jelene Pajović Van Reenen iznosi 185 468 000 evra. Opšti ciljevi programa su da građani razumeju Uniju, njenu istoriju i različitosti. Istovremeno to je promocija evropskog građanstva i unapređenje građanskog i demokratskog učešća na nivou EU.

Prioritetne teme su podizanje svesti u pogledu sećanja, zajedničke istorije i vrednosti odnosno ciljeva Unije kojima se promovišu mir, njene vrednosti i dobrobit njenih naroda. Jelena Pajović Van Reenen je u uvodnom obraćanju podsetila učesnike na izvrsne prošlogodišnje rezultate koje su ostvarile domaće organizacije civilnog društava i jedinice lokalne samouprave. Sedam projekata bilo je iz Srbije dok je 67 organizacija učestvovalo kao partner na projektima, pri čemu ukupna suma realizovana kroz projekte iznosi oko pola miliona evra.

U okviru martovskog poziva 2015. godine od ukupno odbrena 33 projekta organizacije civilnog društva i jedinice lokalne samouprave iz Srbije su glavni aplikant na jednom i partneri na četiri projekta.
Grad Kragujevac se generalno adaptira na programski i projektni način finasiranja i ovakav sastanak je za nas od velike koristi, rekao je Obrad Turković pomoćnik gradonačelnika za informisanje i unapređenje položaja mladih. Suština je da se kao grad tome prilagođavamo i da smo novom sistematizacijom formirali Gradsku upravu koja se bavi projektima jer je to nešto što izvesno čeka celu Srbiju, da se sistem kompletno finansira kroz projektne ideje. Neophodno je da svi steknemo veštine i znanja kojima ćemo na adekvatan način maksimalno moći da iskoristimo mogućnosti takvih fondova.

Prema Turkovićevim rečima, Kragujevac nastoji da aplicira svuda gde je to moguće. Inače, Kragujevac ima više od 20 gradova prijatelja i pobratima u celom svetu što je prilika da projekte koje već radimo sa njima stavimo u postojeće fondove EU na dobrobit građana Kragujevca i gradova pobratima.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu