KG: Od sutra prekid proizvodnje u fabrici FIAT - iKragujevac


Vesti

Proizvodnja u kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija (FCAS) biće obustavljena sutra, posle završetka rada prve smene, i trajaće do kraja juna.

Reč je o prvom ovogodišnjem proizvodnom zastoju u FCA Srbija, koji je uzrokovan nešto slabijom potražnjom na evropskim i severnoameričkim tržištima za automobilom koji ova fabrika proizvodi.

Montažne trake ponovo će biti pokrenute 1. jula, s tim što se i u narednom mesecu očekuje prekid proizvodnje od oko deset dana, koji bi mogao da bude izbegnut jedino većom porudžbinom nekog od evropskih ili američkih dilera automobila.

Izvesno je da će zaposleni u kragujevačkoj fabrici pauzirati i u prve tri avgustovske nedelje, odnosno da će, kao i njihove kolege u svim Fijatovim kompanijama širom sveta, od 3. do 24. avgusta biti na kolektivnom godišnjem odmoru.

Radnici u FCA Srbija još uvek nisu zabrinuti zbog najavljenog prekida proizvodnje, zato što je od sredine januara, kad je startovala ovogodišnja proizvodnja do sada iz pogona izašlo oko 65.000 automobila, koliko je otprilike i bilo planirano za prvo polugodište. Ono što zabrinjava zaposlene i sindikat u toj kompaniji jeste činjenica da još nema informacija o novom modelu, koji bi u dogledno vreme obezbedio punu uposlenost i obogatio tržišnu ponudu fabrike, projektovane za proizvodnju 300.000 vozila godišnje, piše list Danas.

Sindikat ove fabrike je već pozvao Vladu i premijera Aleksandra Vučića da od menadžmenta u sedištu kompanije traže proizvodnju još jednog modela, što je inače Fijatova obaveza po ugovoru.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu