Bravo đaci: Učenici Prve tehničke štede novac školi - iKragujevac


Vesti

Učenici Prve tehničke škole, na smeru elektrotehnike, drugu godinu za redom za maturski rad radili su projekat solarnog sistema, koji škola primenjuje i ostvaruje uštedu u potrošnji električne energije.

Maturant Igor Stevanović u izjavi Tanjugu rekao je da su učenici prvo radili na pripremi proračuna - koliki je broj sunčanih sati, zatim kolika je korisna snaga koja se dobija iz solarnih panela, potom nabavljali materijal i opremu i onda radili na izradi projekta.

 - Radili smo dva meseca i to samo vikendom zbog bezbednosti đaka, da se slučajno neko ne povredi, a i da nam neko ne bi smetao. Prvo smo radili sa panelima, a onda sa kanaleta i sve je išlo dobro - rekao je Stevanović i dodao da su veći deo materijala našli u Kragujevcu, da su ga kupovali, te da i u tome nisu imali probleme, jer im je profesor Filip Dragaš pomagao.

Razlika između solarnog sistema urađenog prošle godine i ovogodišnjeg je u snazi, objašnjava profesor predmeta elektrostruke Dragaš i dodaje da solarni punjač za mobilni telefon, u kojem su učestvovali i učenici iz kluba elektroničara, ima priključke za pet različitih telefona, čije se baterije pune za deset minuta.

Prema njegovim rečima, izlazni napon solarnih panela je 12 volti, a punjači za mobilne imaju oko pet, tako da unutar punjača koji su učenici uradili postoji sistem koji smanjuje taj napon.

- Od prošle godine kada je uveden predmet obnovljivi izvori energije, a koji od skoro postoji u srpskom školstvu, želeo sam da učenici imaju više mogućnosti da to i praktično rade. Prošle godine maturanti su uradili prvi solarni sistem za napajanje mobilnih telefona i rasvetu za prizemlje zgrade, a ovogodišnja generacija uradila je drugi projekat solarnog sistema za osvetljenje i to najsavremenijim led trakama - rekao je Dragaš.

Prema njegovim rečima, svaka generacija maturanata pet godina radiće projekat solarnog napajanja, kako se učenici ne bi bavili samo teorijom.

- Prema nekim mojim procenama za pet godina trebalo bi da ušteda u potrošnji električne energije dostigne 20 procenata - naveo je profesor Dragaš, koji devet godina honorarno radi u toj školi.

Direktor škole Nenad Andrić kaže da ušteda eletkrične energije sada iznosi oko dva-tri odsto i, takođe, veruje da će za nekoliko godina biti deset puta više.

- Veliko je zadovoljstvo što su naši učenici ovim projektom, kao i svim ostalim koji se rade u ovoj školi, pokazali da nije sve suvoparna nauka i da je došla do izražaja kreativnost i svestranost mladih ljudi. Ovim solarnim sistemom učenici su pokazali da postoje mladi ljudi koji će sutra dati ozbiljne rezultate na polju nauke i to je svakako ono što nas kao predavače raduje, a nastavni kadar će ih, kao i do sada, podržavati u tome - rekao je Andrić.

izvor: Tanjug

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu