Obeležen jedanaesti „Fića fest“ u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Ljubitelji najpoznatijeg kragujevačkog automobila „fiće“ obeležili su šezdeset godina od početka proizvodnje nekada najpopularnijeg automobila na ovim prostorima. 

Festival je okupio na desetine ljubitelja popularne „tastave 750“ i zaljubljenike u oldtajmere. Organizator skupa je kragujevačko Udruženje ljubitelja „fiće“.

Ove godine u Kragujevac su doputovali vlasnici čuvenih četvorotočkaša iz svih republika nekadašnje Jugoslavije, a bilo je izlagača iz zapadnoevropskih država.

Proizvodnja najpopularnijeg vozila bivše Jugoslavije počela je 1955. godine, a okončana trideset godina kasnije. U tom periodu proizvedeno je 923.487 primeraka vozila koje je nezvanično proglašeno za „nacionalnu klasu“, a prema nekim podacima, bio je treće najprodavanije vozilo u Evropi (posle „Bube“ i Citroena „2CV“). Osim u Italiji i Jugoslaviji proizvodio se i u Argentini, Austriji i Španiji.

Ukupno je proizvedeno 2.695.197 „Fića“ u svim verzijama. Poslednji proizvedeni automobil koji je sa proizvodnih linija sišao 18. novembra 1985. godine bio je model „Z-750 LE“ koji se čuva u Muzeju „Zastava“.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu